З окупованого Луганська обласний академічний музично-драматичний театр свого часу перемістився до Сєверодонецька в особі директора та лише одного актора. Та хто сказав, що один у полі не воїн? Заслужений артист України Іван Шербул, який став режисером-постановником вистави «Наталка Полтавка», задля реалізації свого задуму створив нову трупу театру — тепер вже з сєверодонеччан.

«Спочатку з акторів нашого театру переїхав сюди я сам. Що мав робити, чим жити? Почав сольні концерти, бо я ще й вокаліст і композитор, — пригадує Іван Шербул. — А коли начальник обласного управління культури сказала, що треба формувати творчий склад театру, почав шукати місцеву талановиту молодь. Ми виходили з того, що в місті немає закладів, які навчають драматичних акторів, а є музичне училище, багато його випускників, які працюють у музичних школах і в палаці культури. З них і сформували трупу. «Наталка Полтавка» — це не лише геніальний твір, а й величезна акторська і вокальна школа. От вони й отримали таку професійну школу. А глядачеві ми хочемо показати, як велике кохання рухає людьми в боротьбі за щастя. Це головна тема нашої вистави. А головна ідея — це згода, злагода в сім’ї, в селі, місті, області і врешті-решт — у державі. Тому ми завершуємо нашу виставу хором, який так і називається «Де згода в сімействі, там мир і тишина, щасливі там люди, блаженна сторона. Їх Бог благословляє, добро їм посилає і з ними вік живе».

За словами Івана Шербула, нове прочитання «Наталки Полтавки» відрізняється від оригіналу. Режисер перебудував  драматургію, бо за визначенням це опера, яку ще називають народною. В опері функціонує і рухає виставою мелодрама. А «в нас все-таки вийшла музична весела лірична комедія про кохання».

Експеримент публіка визнала вдалим. Гарячі оплески, вигуки «Браво!» та яскраві букети в подарунок акторам — підтвердження того. Від колег по театральному цеху вже лунають слова про «професійний склад акторів та оркестру, майстерність хореографічної групи».

Тож виходить, що Сєверодонецьк відродив статус театрального міста. А Луганський обласний український музично-драматичний театр знайшов новий дім для творчості.