Під час засідання Україна–НАТО український уряд повідомив представників Альянсу про те, що Київ відмовляється від політики позаблоковості.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції за підсумками засідання Україна–НАТО.

«Раніше Україна офіційно дотримувалася позиції про свою позаблоковість. Зараз уряд оголосив, що Україна позбавиться цього статусу, і це рішення ми також поважаємо. І якщо Україна подасть заявку на вступ до НАТО, цю заявку буде розглянуто», заявив Столтенберг.

Той факт, що Київ під час засідання Україна–НАТО повідомив Альянс про таке рішення, підтвердили в МЗС України.

«Країна сама повинна вирішувати, хоче вона бути військовим союзником НАТО чи ні».

Як передає власний кореспондент УНІАН з Брюсселя, про це генсек НАТО заявив вчора, коментуючи вимогу Росії надати гарантії, що Україна не буде членом Альянсу.

«Що стосується членства в НАТО, то ідея давати якісь гарантії суперечить фундаментальним принципам, на яких базується наша безпека. Кожна суверена нація сама вирішує, як захищати свою безпеку. Тому ми жодним чином не можемо гарантувати», – сказав він.

Столтенберг наголосив, що політика НАТО «базується на політиці відкритих дверей, яка була дуже успішною».

«Країна сама повинна вирішувати, хоче вона бути військовим союзником НАТО чи ні. Якщо країна попросить надати їй членство, то ми розпочнемо процес оцінки, чи відповідає вона стандартам та принципам. Але це відносини між НАТО та країною, яка запросила членство, і жодна третя країна не може ветувати ці відносини», – підкреслив генсек НАТО.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив про те, що Росії потрібні гарантії щодо невступу України в НАТО.

В МЗС РФ також заявляли, що Росія хоче одержати гарантії невступу України в НАТО після її відмови від позаблокового статусу.

24 листопада Столтенберг заявив, що Україна буде членом Альянсу, коли виконає критерії і якщо цього захоче.

«Двері залишаються відкритими. Ми так вирішили. Я був на саміті в Бухаресті, коли ми вирішили, що Україна буде членом (НАТО). Це рішення залишається в силі, якщо Україна виконає критерії для членства і якщо вона цього захоче», – заявив Столтенберг.

У Свою чергу Президент України Петро Порошенко заявляв, що Україна має відмовитись від позаблокового статусу, а чи вступатиме Україна в НАТО, вирішуватиме народ на референдумі.