ПРОЕКТ. Днями на Дніпрі презентовано та апробовано нову сучасну річкову інформаційну систему (РІС), яка відповідатиме за збір, обробку та аналіз інформації з повного комплексу річкового судноплавства.

— Її призначення — безпечна навігація на внутрішніх водних шляхах України та надання інформаційно-логістичних послуг судноводіям, судновласникам, портовим операторам, експедиторам для якісного забезпечення вантажних та пасажирських перевезень, — зазначив заступник начальника служби регулювання руху суден ДП «Дельта-лоцман», координатор проекту річкових інформаційних служб України Сергій Хлєбніков.

Система РІС працює на базі Київського та Канівського шлюзів і дає змогу нам не лише бачити рух суден, а й встановлювати зв’язок із ними, надавати їм всю необхідну для оптимального та безпечного судноплавства інформацію. У подальшому така схема буде створена по всій річці, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.     

РІС басейну Дніпра збиратиме, оброблятиме та надаватиме підрозділам міністерства, зацікавленим організаціям і фізичним особам інформацію про судноплавні шляхи, рух суден та перевезення в режимі реального часу.

Користувачі зможуть отримати інформацію про умови, рух і дислокацію транспортного й технічного флоту, стан гідротехнічних споруд, вантажо- та суднопотоки на ділянці водного шляху тощо.

Державне підприємство «Держгідрогафія» підготувало випуски електронних та паперових навігаційних карт, які будуть доступні будь-якому учасникові водного руху. За словами начальника ДП «Держгідрогафія» Сергія Симоненка, повністю навігаційну карту Дніпра буде підготовлено до весни наступного року.