Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин закликав промисловість самостійно обмежити споживання електроенергії на 15% у пікові години. Це збалансує ринок електроенергії й дасть змогу уникнути аварійних відключень на підприємствах і для населення. Про це він заявив під час селекторної наради за участю представників облдержадміністрацій та енергоємних підприємств з питань забезпечення зниження ними обсягів споживання електричної енергії в пікові періоди.

Нині слід стежити за кожною «зайвою» лампочкою. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Країні з різних технічних причин бракує потужностей з генерації енергії, цей показник становить близько 3 тисяч МВт електроенергії. «Саме тому я звернувся до споживачів із проханням добровільно самообмежувати споживання в пікові години, щоб їх неочікувано і непланомірно не відключали, — зазначив міністр, пояснивши, що найбільше навантаження на енергоспоживання відбувається з 17:00 до 21:00. — Переконаний, що тільки спільними зусиллями ми можемо за короткі строки збалансувати ринок електроенергії».

На думку міністра, підприємствам доцільно переорієнтувати свою роботу на пізніший час: «Я рекомендуватиму НКРЕКП відкоригувати тарифну політику так, щоб стимулювати споживачів працювати у нічні години»

Володимир Демчишин вважає за необхідне більше працювати з населенням, роз’яснюючи ситуацію та інформуючи про подальші кроки. Він також закликав регіони дотримуватися встановлених лімітів споживання електроенергії, які за останній період значно перевищено, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Представники областей у ході наради доповіли міністрові про вжиті заходи з обмеження споживання електроенергії. Вони погодилися з пропозиціями міністерства про самообмеження споживання електроенергії підприємствами та необхідності роботи у нічні години. А представники Дніпропетровської, Харківської, Одеської, Запорізької, Київської областей та міста Києва надали свої пропозиції щодо додаткових заходів з економії енергоресурсів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»