Застереження пенсіонерам, хочеться вірити, не стосується більшості фінансових структур. Проте, почувши про оборудки ділків із кредитної спілки «Слобода-Кредит», згадуєш пісеньку про Бармалея і жахи-страхи, які чекають на дітей, котрі вирішили погуляти Африкою. Та жодному тамтешньому крокодилу не по зубах 28 мільйонів гривень, які зуміли поцупити спритники «Слободи-Кредиту». Саме таку суму назвав начальник відділу обласної прокуратури Ігор Чуб, повідомивши, що Московський районний суд міста Харкова виніс обвинувальний вирок трьом посадовцям цієї кредитної спілки, які за злочинною схемою привласнили понад 28 мільйонів гривень заощаджень вкладників, переважно пенсіонерів.

Як з’ясувалося з обставин справи, 2005 року 32-річний економіст, щоб реалізувати злочинний план з привласнення чужих коштів, організував в обласному центрі кредитну спілку «Слобода-Кредит». Спільником він взяв друга, якого призначив директором союзу, а також до схеми залучили бухгалтера.

Шахраї оформляли кредити на підставних осіб, підробляючи відповідні кредитні договори та видаткові касові ордери на їх отримання і протягом трьох років, прикриваючись кредитною спілкою, «розбагатіли» за рахунок довірливих вкладників майже на тридцять мільйонів гривень.

Згідно з вироком суду, голову наглядової ради і директора кредитної спілки «Слобода-Кредит» визнали винними за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна у великих розмірах), ч. 1, ч. 2 ст. 209 (відмивання доходів) і ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) КК України і покарали на 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Касира фінустанови засудили за ст. 197 (порушення обов’язків щодо охорони майна) КК України до 2 років обмеження волі.

Однак прокуратура області вважає покарання для зловмисників занадто м’яким. Адже за нашим українським менталітетом, той, хто образив жінку, дитину чи старого, заслуговує на вдвічі суворіше покарання! Нині готується апеляційна скарга з вимогою покарати організатора афери і його спільника на 12 років, а бухгалтера — на 8 років позбавлення волі, визнавши її також винною за ст. 366 і 191 КК України.