ЗАГРОЗА

В Україні зросла кількість постраждалих від укусів отруйних змій

Фахівці пояснюють це тим, що висока температура, яка встановилася на території країни, провокує підвищену агресивність серед плазунів, особливо гадюк. До того ж, через травневу спеку змії прокинулися раніше звичайного. Їм не вистачає їжі, тому вони заповзають полювати у садиби. Скажімо, на початку червня змія вкусила 22-річного жителя Черкаської області. Медики ледь врятували йому життя — чоловік пережив клінічну смерть.

— На території України існує 13 видів змій, з них три види отруйних, зокрема гадюки, — розповідає зоолог сектора «Акватераріум» Київського зоопарку Оксана Мороз. — Частіше гадюки зустрічаються на південному заході та південному сході України. Неотруйних вужоподібних змій налічується 8 видів, до яких належать медянка та різні види полозів. Укус полоза досить болючий, але не смертельний. Треба одразу вжити антисептичні препарати. Також бажано мати при собі антигістамінні препарати, щоб підтримати печінку. Для знезараження можна використовувати звичайний перекис водню. Деякі види полозів вбивають своїх жертв шляхом удушення. На відміну від гадюк, які найчастіше намагаються уникнути зустрічі з людиною і кусають лише якщо їх зачепити, полози нападають, роблячи обманні рухи передньою частиною тіла.

Як відрізнити гадюку від неотруйної змії

Голова гадюки чітко відмежована від тулуба і має широку задню частину. Здебільшого гадюка сірого або сіро-оливкового кольору і має зигзагоподібну смужку вздовж усієї спини. Розмір гадюк — 60-70 см.

Місця існування гадюк обмежуються лісовими, лісостеповими або степовими ділянками — на відміну від вужів, які завжди знаходяться поблизу води.

Перша допомога

Запаморочення, підвищення температури, запалення лімфатичних вузлів є ознакою, що отрута проникла досить глибоко, тож усі застережні засоби, які існували раніше (припалювання, надрізання шкіри), будуть неефективними, більше того — шкідливими.

При укусі гадюки треба знерухомити кінцівку, що постраждала від укусу, накласти лід, м’яку шину, але в жодному разі не джгут, який провокує некроз тканин. Відсмоктування отрути буде ефективним при неглибокому проникненні зубів — це один із позитивних моментів першої допомоги, але не панацея. Треба якнайшвидше доставити постраждалого до медичного пункту. Протиотрутну сироватку можна вводити протягом 1-2 годин. Потім відбуваються незворотні процеси, які потребують реанімаційних заході.