МЕДИЦИНА. Ліки для українців, хворих на туберкульоз, купують за державний кошт. На жаль, минулого року ці препарати було закуплено невчасно, проте на сьогоднішній день всі регіони, всі протитуберкульозні заклади у повному обсязі забезпечені необхідними лікарськими засобами. Про це на урядовому брифінгу повідомила голова Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна.

За її словами, нині профільні відомства передбачили деякі механізми підтримки державних програм. Зокрема, до Глобального лікарського фонду подано заявку на безоплатне отримання комбінованих протитуберкульозних препаратів. Тетяна Александріна зазначила, що приблизно у травні Україна отримає ці ліки, і вони надійдуть до чотирьох областей, міста Севастополь і Державної пенітенціарної служби. Крім того, реалізується програма «Зупинимо туберкульоз в Україні».  В рамках цієї програми 2012 року буде додатково отримано протитуберкульозні препарати ІІ ряду для 720 хворих на мультирезистентну форму туберкульозу.

«Враховуючи ліки, що надійшли, а також ті, що надійдуть від Глобального лікарського та Глобального фондів, зможемо безперебійно та безоплатно забезпечити необхідними препаратами всіх хворих на туберкульоз», — підкреслила Тетяна Александріна.

Говорячи про боротьбу з ВІЛ-інфекцією, вона повідомила, що на 1 січня антивірусну терапію за рахунок державних коштів отримувало понад 26 тис. хворих. Однак завдяки коштам, виділеним у рамках програми Глобального фонду, лікування додатково отримують понад 10 тис. хворих на ВІЛ та СНІД. Також Україна розпочала впроваджувати програму наступного раунду співробітництва з Глобальним фондом, завдяки чому до кінця року терапією планують забезпечити 45,8 тис. пацієнтів.