Шанувальники турецького серіалу про Роксолану знову зануряться в загадкову атмосферу палацу османських султанів. Тільки цього разу головною героїнею стане наймогутніша жінка Османської імперії султана Кьосем.

Спритна інтриганка

Події розгортатимуться у XVII столітті за султана Ахмеда І, символом правління якого стала  зведена на його кошти Блакитна мечеть. Поряд з нею його й поховали в мавзолеї разом з коханою дружиною Махпейкер (у перекладі «прекрасна, як місяць») Кьосем (улюблена), яка пережила його на 34 роки. Після раптової смерті чоловіка вона перебралася до Старого палацу разом із дітьми. Адже на трон зійшов брат Ахмеда І Мустафа, а потім і пасинок Кьосем Осман. Попри це, їй вдалося вберегти своїх синів від смерті, адже братовбивство було звичною практикою для вінценосних османів.

Турецькі дослідники, зокрема Йилмаз Озтуна, стверджують, що саме вона «допомогла» змістити із трону султана Мустафу І Божевільного, а потім — і Османа ІІ Юного. Його кинули до в’язниці й стратили. Це перший випадок убивства османського султана його підданими.

Після такого жахливого вчинку на трон зійшов син Кьосем Мурад ІV. На той момент йому виповнилося лише 11 років, тому мати стала його регентом, зосередивши в свої руках усю владу. Після раптової смерті Мурада на троні сів молодший син Кьосем Ібрагім, якого мати ховала у підвалі гарему. Адже помираючи, Мурад наказав стратити його.

Суперництво з українкою

За Ібрагіма І Кьосем намагалася зберегти свій вплив на політику держави. Тому користуючись слабкістю сина до жінок, фактично зробила його заручником  гарему. Коли  конкуренцію їй у політичних справах почали складати його численні фаворитки, вона зміcтила з трону  сина і посадила на нього свого 6-річного онука — сина наложниці з українського Поділля Хатідже Турхан (Надії) Мехмеда ІV. Ставши його регентом, вона знову одержала  необмежену владу.

Однак усього на три роки. Адже в ситуацію втрутилася  Хатідже Турхан, яка оберігала свого сина від згубного впливу бабці. Тож Кьосем вирішила отруїти  онука  й посадити на трон його молодшого брата Сулеймана від більш поступливої наложниці.

Але цьому завадила прислуга Хатідже Турхан, зокрема євнух Узун Сулейман, за сприяння якого Кьосем задушили. Відтоді влада перейшла до рук матері Мехмеда ІV, яка стала його регентом.

Політичні скандали

На екрани вийшли перші анонси цього серіалу, які захоплюють красою не лише розкішних костюмів, а й потужністю батальних сцен та пристрасністю романтичних епізодів. Цього разу теж не обійшлося  без скандалів, як і з трансляцією серіалу «Величне століття. Роксолана».

Щоправда, його творців уже не критикувало мусульманське духовенство, як раніше. На горіхи дісталося акторкам  Хулії Ашвар і Берен Саат, які виступали проти утисків курдів на території Туреччини. Після недавнього теракту в Анкарі вони зазнали нищівної критики влади. Тому вихід серіалу «Величне століття. Кьосем» перенесли з жовтня на листопад. Сподіваємося, що незабаром його зможуть побачити й українці.

Олександра ШУТКО
для «Урядового кур’єра»