ПЛАНИ. Першою прем’єрою нового сезону в Національній опері стане балет «Каприси» на музику Нікколо Паганіні—Мирослава Скорика. 

Крім цього, в грудні на глядачів чекає ще одна прем’єра — опера Кароля Шимановського «Король Роджер» у концертному виконанні. Художній керівник Національної опери Мирослав Скорик зазначає, що в найближчій перспективі планується і повномасштабна постановка цього твору. А вже в лютому наступного року кияни і гості почують оперу Джузеппе Верді «Дон Карлос», робота над якою нині активно ведеться. Головний художник театру Марія Левитська готує декорації, розробляє разом з Наталею Кучерею ескізи костюмів. Постановку здійснюють диригент Микола Дядюра і режисер Анатолій Солов’яненко.

Мирослав Скорик, хоч і  обіймає одну з головних посад у театрі, про власну творчість не забуває. Фото УНІАН

Не секрет, що Національна опера — один з тих мистецьких острівців, де зберігається поважне і обережне ставлення до класики, до авторського задуму. На цій сцені не побачиш продукції, розрахованої на епатаж, скандальну популярність. Не в останню чергу саме така  позиція, а також реноме театру як одного з найперспективніших для постановок творів світової класики,  стала визначальною для Єврокомісії, яка  ухвалила рішення про надання колективу гранту в розмірі майже 700 тис. євро. Генеральний директор  театру Петро Чуприна, зокрема, нагадав, що за роки незалежності міжнародні проекти, здійснені на сцені Національної опери,  мали довге сценічне життя, та й нині прикрашають афішу театру. Серед таких — «Лоенгрін», поставлений разом з німецькими колегами, з французькими — «Набукко», практично всі спільні проекти з Італійським інститутом культури — опери «Турандот», «Манон Лєско» Дж. Пуччіні, «Макбет», «Бал-маскарад» Дж. Верді, «Любовний напій» Г. Доніцетті, «Джоконда» А. Понкіеллі, «Попелюшка» Дж. Россіні, які з успіхом ідуть сьогодні.

Нинішній грант додасть реальності планам на сезони найближчих років. Йдеться про опери «Отелло» Дж. Верді, «Самсон і Даліла» К. Сен-Санса, «Чарівна флейта» В. А. Моцарта. Четверта назва, бо саме на чотири постановки розраховує театр витратити європейські гроші, буде визначена найближчим часом.