ІНІЦІАТИВА. …Вранці літня жінка прискіпливо вивчала цінники у хлібному кіоску. «А що, хліб хіба не подорожчав?» — недовірливо запитала в продавчині. «З якого дива?» — здивувалася та в свою чергу. «Так учора ж по телевізору дуже багато обіцяли, що ціни не зростатимуть... Отож, як це часто буває, мабуть, треба готуватися до гіршого…». 

Ось так наступного дня відреагували в Донецьку деякі покупці на підписання меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Донецькою обласною державною адміністрацією та виробниками борошна, хліба, хлібобулочних виробів, а також суб’єктами роздрібної торгівлі. На цей крок у регіоні пішли саме для того, аби забезпечити стабільну цінову політику і не допустити безпідставного зростання цін на борошно, хліб та хлібобулочні вироби.

Відповідно до підписаного документа, Донецька облдержадміністрація зобов’язується всіляко сприяти закупівлі зерна та борошна з державного інтервенційного фонду для хлібопекарських підприємств у обсягах, необхідних для збереження стабільних цін на хліб, і підтримувати розвиток ринкових відносин у сфері виробництва та реалізації головного продукту харчування. А виробники хліба, в свою чергу, утримаються від безпідставного підвищення цін на хлібобулочні вироби, особливо ті, які випікають за найпростішою рецептурою, та не зменшуватимуть обсяги виробництва так званих соціальних сортів хліба. 

— Керуючись принципами партнерства влади та бізнесу, ми підписали меморандум, аби утримати ситуацію і щоб люди не відчули на собі цінового удару від зростання цін на хліб, — зазначив голова Донецької ОДА Андрій Шишацький, який поставив свій підпис під документом. — Сподіваюсь, це допоможе уникнути безпідставного підвищення цін на борошно, хліб та хлібобулочні вироби, що вкрай важливо для жителів області.

Однією із найбільших проблем виробники хліба називають високу націнку на їхню продукцію, яку накручують посередники: різниця між ціною виробника та цифрами цінників на хлібних прилавках іноді доходить до 30%. Аби запобігти цьому, є наміри створити спеціальну торговельну мережу хлібних магазинів, що дасть змогу споживачам не переплачувати за продукцію, а купувати її значно дешевше. Зараз головними виробниками хлібобулочних виробів у Донецькій області є хлібокомбінати ТОВ «ТД «Золотий урожай», які випікають майже 70% загального обсягу цієї продукції.

Конкуренцію на хлібному ринку складають міні-пекарні, пекарні супермаркетів, фізичні особи, а ще хлібобулочні вироби завозять з інших областей.