КОРДОН

В обласному центрі Волині відкрився обладнаний по-сучасному митний пост "Луцьк"

Валерій МЕЛЬНИК

Він розташувався у селі Струмівка, на вулиці Рівненській, 4 - біля транспортної розв'язки, що поєднує древній Лучеськ із столичною трасою.

Понад 1300 учасників зовнішньоекономічної діяльності, що працюють у Луцьку, Луцькому, Ківерцівському, Горохівському, Рожищенському та Локачинському районах, відтепер матимуть зручніші умови для оформлення товарів.

Проектанти приділили значно більше уваги створенню для відвідувачів комфортніших умов. На першому поверсі, зокрема, обладнані санвузли із душовими кабінами та іншими побутовими зручностями. Поруч - кімната відпочинку, де, поки оформляються документи, декларанти зможуть подивитися телевізор чи пообідати.

Але головна новація найкрупнішого підрозділу Ягодинської митниці, звичайно ж, на другому поверсі, де власне й відбуватиметься оформлення документів на розмитнення чи замитнення. Відповідно до європейських традицій, тут створені обладнані усім необхідним робочі місця для захисників економічних інтересів держави. А для підняття рівня культури обслуговування і гальмування корупційних спокус стіни зроблено прозорими і встановлено відеоспостереження.

Тепер тут, як пожартував на відкритті митного посту голова облдержадміністрації Борис Клімчук, "ні тобі торбу занести, ні конверт витягнути!.."

У рамках державно-приватного партнерства нині на митному посту "Луцьк" на території підприємства "Модерн-експо" також визначено просторі зону митного контролю та місце прибуття автотранспорту, відкрито склад тимчасового зберігання відкритого типу, встановлено сертифіковані автомобільні ваги вантажопідйомністю до 40 тонн. Є також необхідна навантажувально-розвантажувальна техніка, забезпечується цілодобова охорона, підключено засоби зв'язку, відеоспостереження та сигналізації.

Цікаво, що кількість приписаних до поста декларантів зросла на третину. За перший квартал цього року луцькі митники оформили понад п'ять тисяч вантажних декларацій та забезпечили сплату до бюджету майже 110 мільйонів гривень митних платежів.