Слід внести зміни до угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною. Про це під час дебатів у парламенті Нідерландів сказав прем’єр-міністр країни Марк Рютте, повідомляє УНН з посиланням на видання NOS.

М.Рютте звернувся до парламенту з проханням дати уряду час для того, щоб схвалити рішення щодо результатів референдуму відносно України. М.Рютте має намір наступного тижня обговорити результати референдуму з іншими європейськими політиками.

За словами нідерландського прем’єра наразі ситуація має три варіанти вирішення: ігнорування результатів референдуму, відмова від ратифікації угоди та внесення змін до тексту угоди про асоціацію.

«Якщо ми зараз відкличемо ратифікацію, то втратимо вхідний квіток до можливості обговорити і внести зміни до угоди з Україною», — сказав М.Рютте. Водночас він зауважив, що обговорення цих питань ймовірно буде відкладене до літа.

Парламент дав згоду надати час для вирішення питання, що у подальшому робити з результатами референдуму.

Нагадаємо, 6 квітня у Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо асоціації ЄС-Україна.

Проти асоціації на референдумі проголосували 2 509 395 виборців (61%), за асоціацію — 38,21% (1 571 874 виборців), 0,79% бюлетенів були порожніми (32 344 виборців). Недійсними визнані 0,92% бюлетенів (38 тисяч голосів).

Загалом на референдум прийшли 4 151 613 виборців із загального числа 12 862 658 виборців. Таким чином, явка становила 32,28%, при необхідній мінімальній явці у 30%.

Референдум носив консультативний характер, однак влада має відреагувати на його результати.