Певний оптимізм у врегулюванні ситуації на Донбасі вселила телефонна розмова нашого Президента Петра Порошенка з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом і президентом РФ Владіміром Путіним.

Було узгоджено подальший графік контактів у нормандському форматі. Так, зустріч міністрів закордонних справ має відбутися 12 вересня у Берліні, а на початок жовтня заплановано зустріч на найвищому рівні в Парижі. Цю інформацію УНІАН підтвердили і в прес-службі Кремля, яка називає конкретну дату особистої зустрічі лідерів країн, а саме 2 жовтня.

Залишається сподіватися, що хоча б цього разу з-за кремлівських мурів інформація надійшла без спотворень і перекручень. Адже що швидше порозуміються президенти «нормандської четвірки», то більше шансів повернути мир на український Донбас.

Цій домовленості передувало обговорення виконання мінських домовленостей і результатів останнього засідання Тристоронньої контактної групи та її чотирьох робочих підгруп, яке днями відбулося в Мінську, повідомляє прес-служба Президента.

Сторони схвалили істотний прогрес на шляху до припинення вогню і визнали необхідність підписання найближчим часом документа про відведення від лінії зіткнення танків, гармат калібром до 100 мм та мінометів до 120 мм за належного моніторингу і верифікації режиму відводу з боку інспекторів СММ ОБСЄ, зокрема шляхом створення постійно діючих пунктів уздовж лінії зіткнення. Висловлено сподівання, що найближчим часом буде завершено узгодження й оформлення відповідної домовленості. А наш Президент наголосив на необхідності виведення всіх іноземних військ з окупованих територій та відновлення повного контролю України над державним кордоном.

Лідери України, Німеччини і Франції погодилися, що проведення псевдовиборів в окремих районах Донецької та Луганської областей буде порушенням мінських домовленостей і поставить під загрозу весь процес подальшого політичного врегулювання.

Петро Порошенко закликав негайно звільнити всіх українських заручників, зокрема й тих, кого незаконно утримують у російських в’язницях, — Олега Сенцова, Олександра Кольченка і Надію Савченко.