Безпекова ситуація на Донбасі погіршилася, а кількість обстрілів українських позицій бойовиками збільшилася. Про це Президент України Петро Порошенко наголошував у телефонній розмові з лідерами держав нормандського формату — Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом Франції Франсуа Олландом та Президентом РФ Володимиром Путіним.

Як повідомляє прес-служба глави держави, політики  обговорили результати останнього засідання Тристоронньої контактної групи з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі, що відбулося на початку тижня у Мінську. Вони підтримали ініціативу Президента України негайно підписати у межах Тристоронньої контактної групи угоду щодо відведення від лінії зіткнення танків, мінометів і гармат калібром до 100 міліметрів. Лідери країн нормандського формату вважають вкрай важливим забезпечити належний моніторинг режиму припинення вогню представниками ОБСЄ, а також звільнити всіх заручників і незаконно затриманих на території Росії осіб, зокрема Надію Савченко.

Під час розмови детально обговорювали питання створення в зоні лінії розмежування гуманітарно-логістичних центрів, де українці з окупованих територій зможуть придбати продукти та ліки за прийнятними цінами. Політики також говорили і про майбутні місцеві вибори, які мають пройти в Україні 25 жовтня. Петро Порошенко категорично наголосив, що проведення псевдовиборів на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, анонсованих лідерами самопроголошених «ЛНР» і «ДНР» на 18 жовтня і 1 листопада, — неприйнятне.

Співрозмовники домовилися пришвидшити укладення угоди у форматі Україна — ЄС — Росія щодо постачання російського газу в Україну.

За результатами телефонної розмови, офіційний Париж поширив комюніке, у якому йдеться про те, що лідери країн «Нормандської четвірки» звернулися до ОБСЄ з проханням підготувати план виведення українських військ з Широкиного, повідомляє Інтерфакс. «Щодо Широкиного, то чотири лідери взяли до уваги виведення сепаратистських сил й попросили Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ і експертів Спільного центру з контролю і координації питання припинення вогню до 3 серпня розробити план виведення українських військ з цього населеного пункту», — йдеться у комюніке. Як повідомлялося раніше, 2 липня ОБСЄ підтвердила вихід із Широкиного усіх збройних формувань сепаратистів. Згідно з мінськими домовленостями, населений пункт Широкине має бути демілітаризованим.

Тим часом Володимир Путін після телефонної розмови з лідерами «Нормандської четвірки» скликав термінове засідання Ради безпеки РФ за участі керівників усіх силових відомств, голови Держдуми Сергія Наришкіна та прем’єра Дмитра Медведєва, йдеться у повідомленні прес-служби Кремля. На засідання Путін розповів, що під час телефонної бесіди з колегами по нормандському формату він «закликав українську сторону узгодити з представниками «ДНР» і «ЛНР» законодавче оформлення особливого статусу регіонів» та «визначити модальність і порядок проведення місцевих виборів».