В обласному художньому музеї експонують понад 50 живописних і графічних робіт видатного майстра пензляо. Новаківський.  Портрет Галини Голубовської. (1929-1930 рр.) Фото автора Олекси Новаківського з колекції академіка НАН України, професора Миколи Мушинки зі словацького Пряшева.

Олекса Новаківський народився 1872 року на Вінниччині. Художню освіту здобував в Одесі,  Кракові. Понад 20 років  жив і творив у Львові, тут і знайшов вічний спочинок. Його покровителем  був митрополит  Андрей Шептицький, який передовсім надав художникові  приміщення, в якому  Олекса Харлампійович заснував мистецьку школу. За радянських часів підтримка та піклування владики коштували митцеві, по суті, забуття.

Ігор Дуда, директор Тернопільського обласного художнього музею, пригадує свої студентські роки. 1971-го, навчаючись у тодішній Ленінградській академії мистецтв, свою дипломну роботу писав саме за творчістю тоді ще не відкритої постаті Олекси Новаківського. Коли звернувся по інформацію про життя та творчість Олекси Харлампійовича до Львівської обласної організації Спілки художників, йому відмовили. Науковий керівник дипломної подивувалася цьому, але їй більше не потрібно було рекомендацій, коли дізналася, що Новаківський був учнем визначного польського художника Яна-Алойзія Матейка. Студент Ігор Дуда у своїй дипломній, серед іншого,  склав бібліографію Олекси Новаківського. А згодом Ігор Микитович встановив, що Олекса Новаківський побував-таки одного разу в Тернополі. Було це рівно 80 років тому, коли славетний художник відкривав тут пересувну виставку учнів своєї мистецької школи.

Отож можна вважати, що О. Новаківський тепер завітав до Тернополя вдруге: у своїх роботах, які мало хто бачив, знає.

Його твори  зберігає у своїй приватній колекції не менш відомий представник наукового та мистецького українства — Микола Мушинка зі Словаччини. На відкритті експозиції він поділився спогадами, як картини Олекси Новаківського потрапили до його  зібрання. Якщо коротко, то Миколу Мушинку повідомили про аукціон у Празі з продажу картин Олески Новаківського 1 квітня 1974 року. Тоді науковець жив у фінансовій скруті, адже за «неблагонадійність» його звільнили з університету. Тож дружина віддала йому свою місячну вчительську зарплатню. За цю суму пан Микола й придбав чимало творів Олекси Новаківського. Чому так дешево? Експерт із Празької галереї визнав їх «творами самодіяльного маляра без художньої вартості». Зібрання Микола Мушинка став поповнювати. Після виставок у США йому подарували «Автопортрет» і картину «Процесія в Могилах», а згодом звідти надіслали ще й пейзаж «Осмолода». Нині колекція Миколи Мушинки нараховує 25 живописних картин і 28 графічних творів Олекси Новаківського.

На виставці в Тернополі представили кілька портретів, на яких автор зобразив членів родини Голубовських. Микола Мушинка називає ці роботи найціннішою частиною своєї колекції. І розповідає, що адвокат Іван Голубовський упродовж усього життя підтримував добрі стосунки з Олексою Новаківським, допомагав матеріально, він «з першого погляду» відчув надзвичайність таланту цього художника.

Серед експонатів також «Автопортрет», портрет гуцула із Космача, розмаїті пейзажі, малюнки лугових, гірських і кімнатних квітів, шаржі. Виставлено й акварелі релігійної тематики, проекти великодніх листівок, рисунки та начерки до деяких творів.    

Важливо, що академік Микола Мушинка має намір передати власне зібрання творів Олекси Новаківського одному з музеїв в Україні.