Нові прикордонники готові приступити до роботи. Фото надане автором

В аеропортах «Жуляни» та «Гостомель» починають працювати прикордонники нової формації. Досі їх два місяці тренували в Навчальному центрі Держприкордонслужби України, що в Оршанці під Черкасами.

Це — пілотний проект. 160 військовослужбовців обрали з майже півтисячі претендентів з усієї країни. Їх тестували на знання іноземних мов, перевіряли фахові навички та потрібні на службі психологічні характеристики.

— Обрали найкращих, — розповідає перший заступник голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк. — Їхнє навчання було дуже інтенсивним. Ми залучали тренерів із Європи та Америки. У строю зараз військові, які не тільки проводитимуть паспортний контроль, а й аналітики, оперативники, зв’язківці тощо. На цей пілотний проект покладаємо великі надії. Це — нове обличчя Держприкордонслужби, яке має змінити ставлення українців до прикордонників. Сподіваємося покінчити з ганебним явищем, яке, на жаль, ще трапляється в наших лавах, —  корупцією.

Прикордонники нової формації будуть добре мотивовані. Зарплату їм обіцяють щонайменше у 8 тисяч гривень плюс соціальний пакет. Для них уже підготували кімнати в гуртожитках і готелях. Бо з 26 жовтня нові прикордонники вже стануть до роботи в аеропортах.

У Держприкордонслужбі планують і надалі продовжувати цей проект. Тільки тепер поширять його на інші підрозділи.