Дещо з полегшенням зітхнули торік працівники ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О.Г.Івченка», які отримали стабільнішу роботу і більшу зарплатню. Це стало можливо завдяки тому, що уряд вилучив значну частину дозвільних документів, прибрав корупційні складові, а також інші стримуючі чинники.

— Два останні роки наша країна своїм пріоритетом ставила не рівень життя людей, а захист держави, її збереження та захист від агресора, — зазначив Президент України Петро Порошенко, перебуваючи з робочим візитом у Запоріжжі, — і 5% ВВП було спрямовано на сектор оборони і безпеки. Проте, зважаючи на певні статистичні цифри, слід не забувати, що рівень успіху реформ визначається рівнем життя наших людей.

Говорячи про «Прогрес», Президент запевнив, що саме від майбутнього таких підприємств залежить розвиток України. Адже нині 70% його продукції йде на експорт, в країну надходить валюта, тож українське авіабудування й створення двигунів зокрема мають майбутнє.

За словами Петра Порошенка, лише за останній рік підприємства концерну Укроборонпрому вийшли з контрактами на нові ринки збуту, від Саудівської Аравії до Азербайджану.

Президент повідомив, що в планах на майбутнє — створення нового експортного агентства, яке забезпечить спрощення виходу на нові ринки збуту для українських підприємств машинобудівної галузі. Це стосується і ринків НАТО. Проте Україні важливо мати і внутрішнє замовлення. Тому в поточному році затверджено держоборонного замовлення на кілька мільярдів гривень, що важливо для розвитку української армії.

— Українські льотчики та конструктори наголошують, що є нагальна потреба у сучасних двигунах для українського винищувача, — звернувся Петро Порошенко до конструкторів, — і те, що я сьогодні побачив тут, неодмінно забезпечить висоту польотів, потужність, надійність та економність. Я впевнений, що, використовуючи науковий потенціал конструкторського бюро «Прогрес», нам вдасться створити новий двигун для сучасного українського винищувача.