160 прикордонників нової формації розпочали навчання в Оршанецькому центрі Держприкордонслужби України під Черкасами за новим пілотним проектом. Як і нові поліцейські, вони мають змінювати ставлення українців до правоохоронців.

Цих прикордонників обрали з півтисячі. Як розповів голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко, який відвідав Оршанець, умови конкурсу були жорсткими. Передовсім конкурсанти повинні знати іноземні мови, володіти фаховими навичками та мати потрібні на службі психологічні характеристики. На цьому етапі підбирали прикордонників нової формації з військовослужбовців. Оскільки проект пілотний, добір відбувся у стислі терміни. Надалі планують оголошувати відкритий конкурс.

Нині за дорученням Президента України прикордонна служба реформується. Невдовзі на розгляд уряду подадуть стратегію її розвитку. Як зауважив голова Держприкордонслужби, мають на меті створити сучасне відомство. Зарплату обіцяють не менш як 8 тисяч гривень. А ще — кар’єрне зростання та гідні умови служби.

У навчальному центрі створено чудові умови підготовки фахівців. Великих зусиль доклав до цього нині покійний генерал-майор Ігор Момот. Цими днями навчальну базу посилили безпілотником. Його подарувала соціально відповідальна компанія Saturn, яка вже передала нашим військовим понад десяток таких літальних апаратів.

Прикордонники навчатимуться в Оршанецькому центрі два місяці. Потому стануть до служби в аеропортах «Жуляни» та «Гостомель». Якщо цей експеримент вдасться, його поширюватимуть.