Нині для нас дуже важливі енергетичне машинобудування та приладобудування. Саме так розпочав промову на відкритті 13-го Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення і майбутнє» та 8-ї спеціалізованої виставки «Енергоефективність. Відновлювана енергетика-2015» міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

«Нам вкрай необхідно добудувати енергоблоки на АЕС. А гідроресурси використовують на 50%, саме тому заплановано впровадження проектів із будівництва Канівської ГАЕС та збільшення потужності Каховської гідроелектростанцій», — переконаний він.

Міністр не обійшов увагою питання ощадливості. «Потрібно оновлювати мережі. На сьогодні втрати в них становлять 12%, що значно більше, ніж у європейських країнах. Так, втрати 10 мільярдів КВт/ год електроенергії — це 10 мільярдів гривень», — зазначив він.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук нагадав, що уряд ухвалив програму державної підтримки населення у впровадженні енергоефективних заходів, попит на яку постійно зростає. «Завдяки реалізації заходів як адміністративного, так і стимулюючого характеру за опалювальний сезон з жовтня 2014-го по  квітень 2015 року порівняно  аналогічним періодом 2013—2014 років було скорочено споживання газу населенням, теплогенеруючими підприємствами та бюджетними організаціями приблизно на 12%», — резюмував він.

Чимало уваги на цих заходах було приділено проблемі постачання газу в Україну. Цікавою виявилася доповідь директора представництва «Нафтогазу України» у Брюсселі В’ячеслава Княжницького. «Нам менш ніж за рік довелося провести масштабну роботу — диверсифікувати закупівлі газу. Відтепер маємо не одне джерело його постачання. Цивілізований світ зробив чимало в цьому напрямі: Іспанія отримала доступ до закупівлі американського газу, який США продає Канаді. Саме Країна Кленового Листя відтепер зацікавлена в експорті газу до Європи», — констатував він.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що європейські споживачі російського газу мають купувати його на кордоні РФ-Україна, тоді в Росії не буде претензій до України. 

За словами колишнього міністра енергетики Литви Арвідаса Секмокаса, який їх адресував і РФ, і Україні, «Дипломатія у газових питаннях, коли існує монополізм однієї держави, неможлива. Тому слід шукати інших, надійних постачальників». Це дуже правильно, і добре, що нарешті це зрозуміли.