ДИПЛОМАТІЯ

Посольство Республіки Казахстан провело брифінг з нагоди свята "Науриз-мейрами", що протягом тисячоліть відзначається народами Сходу і Центральної Азії як настання Нового року. Генеральна Асамблея ООН прийняла торік резолюцію, якою 21 березня визнається Міжнародним днем Науризу.

Відкриваючи брифінг, Надзвичайний і Повноважний Посол Казахстану в Україні Амангельди Жумабаєв зазначив, що нинішній рік проходить в його країні під знаком 20-річчя незалежності. Головний підсумок цього періоду полягає в тому, що Казахстан ствердився як економічно розвинена демократична держава, для якої характерні стабільність, толерантність і міжнаціональна згода. Якщо 1994 року ВВП на душу населення становив трохи більше семисот доларів США, то на початок нинішнього він зріс у 12 разів до дев'яти тисяч доларів.

Казахстан першим з пострадянських держав гідно виконав місію головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, наголосив дипломат, і реалізував усі поставлені перед собою завдання. Зокрема було розв'язано кілька серйозних проблем, пов'язаних з Придністровським конфліктом. Після 11-річної перерви Астана успішно провела саміт голів держав - учасниць ОБСЄ. У червні цього року країна прийме естафету головування в Організації ісламська конференція, проведе ювілейний саміт Шанхайської організації співробітництва, відзначить 20-річчя закриття Семипалатинського ядерного випробувального полігона.

Наступної неділі, повідомив Амангельди Жумабаєв, в країні відбудуться дострокові президентські вибори. На його переконання, цього дня громадяни країни висловляться на підтримку основних положень січневого послання Нурсултана Назарбаєва "Побудуємо майбутнє разом", яке є стратегічною програмою створення соціальної держави, де якість життя, освіта і охорона здоров'я стають основними пріоритетами.

Посол висловив задоволення розвитком двосторонніх українсько-казахстанських економічних відносин, які після спаду обсягу товарообігу, викликаного світовою фінансовою кризою, набирають позитивної динаміки.