КРИЗА НАБЛИЖАЄТЬСЯ? Президент США Барак Обама зізнався днями, що не може гарантувати виплату державних пенсій у серпні, оскільки у федеральній скарбниці може просто не вистачити на це грошей. Причина криється в невирішеному питанні про збільшення допустимого розміру держборгу США — ця умова є частиною президентського проекту бюджету на 2012 фінансовий рік.

Нині відбуваються своєрідні торги між представниками двох головних політичних сил, а пікантності процесу додає наближення чергових президентських виборів. Якщо республіканці і демократи не домовляться щодо збільшення ліміту, який уже перевищив 17 трлн доларів (проголосувати з цього питання американський Конгрес має 2 серпня), США змушені будуть оголосити технічний дефолт.

Водночас обидві партії заявляють про те, що не підвищать ліміт держборгу без вжиття Білим домом конкретних заходів для подолання дефіциту федерального бюджету. Щоправда, демократи бачать розв’язання проблеми у підвищенні податків, а республіканці серед іншого вимагають скорочення видатків на держуправління.

Небезпідставною є і думка, що ухвалення потрібного рішення гальмується навіть спеціально, бо певне, в міру контрольоване (але не панічне), зниження курсу долара на світовій арені американцям вигідне. Воно підтримує американський експорт при обмеженні імпорту з амбітних азійських країн.

Подальший розвиток подій у США, безумовно, цікавить і нас, оскільки українська економіка має прив’язку до долара. А навіть, якщо до дефолту у США справа не дійде, фінансові неприємності таки зачеплять одну з найпотужніших економік світу.

Україні за цих реалій добре було б зіграти на випередження, щоб не допустити в середньостроковій перспективі економічної та фінансової кризи, оскільки 2013 рік стане для країни переломним щодо виплати зовнішніх позик.