ЯДЕРНА БЕЗПЕКА.Барак Обама квапить Китай вплинути на Північну Корею, щоб та припинила ядерну програму. Інакше Захід вдасться до нових санкцій. У неділю вранці Обама відвідав демілітаризовану зону між КНДР та Південною Кореєю. Президент США братиме участь у саміті з питань ядерної безпеки, який розпочнеться у Сеулі сьогодні.

Метою візиту Обами на прикордонний пункт було показати солідарність Вашингтона з Сеулом та підтримку, яку надає Америка півдню на тлі потенційної ядерної загрози з боку півночі.

«Північна Корея нічого не досягне погрозами та провокаціями. КНДР знає свої зобов’язання і повинна розпочати негайні кроки для здійснення цих зобов’язань. У цьому питанні думки США та Південної Кореї абсолютно збігаються,» – заявив Обама під час зустрічі з президентом Республіки Кореї Лі Мен Баком.

У Пхеньяні тим часом відзначають 100 днів по смерті Кім Чен Іра. 150 тисяч жителів столиці КНДР разом з сином померлого Кім Чен Ином вшанували пам'ять колишнього лідера.

У саміті з питань ядерної безпеки, на який з’їдуться представники понад півсотні країн, Північна Корея участі не братиме. Проте питання про ядерні програми Пхеньяна та Тегерана займатимуть центральне місце в міжнародних дискусіях. Захід стурбований запланованим запуском північнокорейського супутника, за яким, можливо, стоїть випробування балістичних ракет. 

Copyright © 2012 euronews