Меблі з дерева – невиправдано дорогі, меблі з плити – шкідливі для здоров’я і нестійкі до ударів чи подряпин. Який же вибір зробити?

Виявляється, не всі плити для виготовлення меблів виділяють шкідливі речовини на зразок формальдегіду, і рівень стійкості до механічних пошкоджень у різних типів плити відрізняється.

Отже, спробуємо розібратися у різновидах деревних плит.

ДСП, тобто деревостружкова плита, є більш доступним матеріалом за дерево, при цьому має аналогічний вигляд. Незамінна плита ДСП для меблів, які вимагають великих деталей, скажімо, стільниці, столи і шафи ТБ. Адже тоді не доводиться сполучати декілька шматків деревини разом, щоб досягти потрібного розміру.

Цей тип плити виготовлений з деревної тріски, яка склеєна, а потім спресована при нагріванні, потім плиту сушать і нарізають до потрібних розмірів.

Перевагами меблів з ДСП є те, що це матеріал не має природних дефектів і не набухає, він легкий в обробці, доступний за ціною й підходить для різних видів меблів.

Покриття плит ДСП меламіном та лаком дозволяє зробити плиту стійкою до механічних пошкоджень, вологи та запобігає виділенню формальдегіду. Меблі з ламінованої ДСП довговічні й мають значно презентабельніший вигляд.

Скажімо, асортимент ламінованої ДСП дозволяє підібрати великий діапазон відтінків і малюнків: від текстури, яка один в один відтворює вигляд найдорожчих видів натуральної деревини, до однотонних яскравих чи пастельних поверхонь. Перламутр чи платина, льон чи квітковий візерунок, дзеркальний глянець чи сандалове дерево – від розмаїття ДСП фірми Декс просто очі розбігаються, а фантазія підказує неймовірні можливості оформлення інтер’єру.

Інший вид плити, ДВП (деревоволокниста плита) різниться від ДСП тільки розміром часток, ДСП виготовлена з більш крупної деревної тріски, а деревоволокнисті плити середньої щільності виготовлені з дуже дрібного деревного пилу методом мокрого пресування. Шорсткі із зовнішнього боку листи, з яких зроблені задні стінки шаф чи днища шухляд, - це і є ДВП.

І, нарешті, ще один вид плит під назвою МДФ відрізняється тим, що при її виробництві деревні часточки склеюються не смолами, а лігніном і парафіном, тому МДФ – дуже екологічний матеріал. Використовуватися меблі з МДФ можуть у приміщеннях з відносною вологістю до 80%, тобто навіть у ванній (для порівняння – не вище 60% вологості рекомендується для меблів з натурального дерева). Листи з МДФ можуть бути завтовшки від 4 до 22 мм, вони легкі в обробці, дозволяють виготовляти будь-які форми меблевих конструкцій. Єдиний, однак суттєвий недолік МДФ – значно вища ціна, порівняно з плитами ДСП. 

Віктор ШВЕЦЬ
для "Урядового кур’єру"