Після того як Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції щодо правосуддя, наступним кроком має стати розгляд і ухвалення відповідних конституційних змін у частині децентралізації. Це вирішальний крок, оскільки він виведе реформу на якісно новий рівень. Країна отримає потужний поштовх у напрямку не лише створення об’єднаних територіальних громад, а й формування виконавчих комітетів.

Ці та інші аспекти реформування було обговорено під час тематичного семінару із заступниками голів обласних державних адміністрацій щодо децентралізації, участь у якому взяв віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Саме тому маємо активно працювати у двох напрямах. Регіональний розвиток, що є головною метою об’єднаних територіальних громад.  А також децентралізація повноважень, яка зумовить спроможність громад. Тож кожен регіон має розробити для себе чітку маршрутну карту для того, щоб у жовтні вже отримати конкретні результати, — зазначив урядовець. — Гальмування цих процесів розцінюватимемо як саботаж реформи. Реформа децентралізації  — це постійний контакт між урядом, Верховною Радою та місцевою владою».

Наша країна, за словами Геннадія Зубка, досягла відчутних успіхів у децентралізації влади, реформуванні місцевого самоврядування і територіальній організації влади. Серед них зокрема здійснення бюджетної та податкової децентралізації. Завдяки цьому торік доходи місцевих бюджетів зросли на 42% (до 29,6 мільярда гривень), а за січень-квітень року приріст сягнув уже 46,8% (13,3 мільярда гривень).

«Загалом утворено 172 об’єднані територіальні громади, до складу яких увійшло 847 сільських, селищних, міських рад. Ухвалено Закон «Про співробітництво територіальних громад», на підставі якого понад дві сотні таких громад взяли участь у вирішенні проблемних питань соціально-економічного розвитку територій. Обрано понад сто старост, запроваджено геопортал адміністративно-територіального устрою в режимі дослідної експлуатації з вільним доступом», — зазначив Геннадій Зубко.

Крім того, спільно з донорськими організаціями напрацьовано механізм утворення регіональних офісів реформ. До їхньої компетенції входить підтримка реформи місцевого самоврядування й територіальної організації влади. І саме представники місцевих органів виконавчої влади мають активізуватися у цьому напрямі, передає позицію Геннадія Зубка прес-служба віце-прем’єр-міністра.

«Робота офісів забезпечить фінансову та правову допомогу, комунікаційний напрям, консалтинг із питань планування територій, соціального захисту, освіти, медицини», — окреслив перспективу Геннадій Зубко.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»