ХХI Міжнародний музичний фестиваль «Харківські асамблеї» відчинив двері перед учасниками й гостями. Відкрили його в малому залі  Харківського академічного театру опери та балету  імені Миколи Лисенка Сьомою симфонією Людвіга ван Бетховена,  його концертом для фортепіано з оркестром №4, а також увертюрою Франца Шуберта «Розамунда». Виконали музичні твори студентський симфонічний оркестр Харківського національного університету мистецтв імені Івана Котляревського та солістка  Ганна Сагалова під керівництвом австрійського диригента Антоніо Лізарагги. 

Як пояснила художній керівник фестивалю ректор Харківського національного університету мистецтв імені Івана Котляревського Тетяна Вєркіна, героєм нинішніх асамблей Людвіг ван Бетховен став не випадково, адже його життя хоч і було наповнене стражданнями, він подарував людям музику, де немає і краплі відчаю. За її словами, твір класика «Ода до радості», який став гімном Європейського Союзу, найкращий приклад цього. 

— Він любив людей, — каже художній керівник фестивалю, — його творіння об’єднали Євросоюз і весь світ. Сьогодні ми хочемо разом з ним почуватися сильнішими, талановитішими і впевненішими. 

Від імені керівників міста з відкриттям фестивалю харків’ян привітав заступник міського голови  Ігор Терехов. Він зазначив, що класична музика завжди об’єднувала людей у найважчі для них часи. 

«Ось уже двадцять перший раз Харків радо відчинив двері цьому міжнародному фестивалю. Наш великий земляк Борис Вєркін казав: «Поки в Україні є культура, є й Україна».

Ми з вами переживаємо складні часи, але ніколи незалежність не дається легко. Нині нам потрібно засвоїти урок і зробити все, щоб Україна була єдиною і цілісною державою. І нехай цей фестиваль дасть потужний імпульс до об’єднання людей навколо музики», — сказав Ігор Терехов. 

Фестиваль відбуватиметься в Харкові до 18 жовтня. У ньому візьмуть участь  музиканти з Австрії, Франції та Іспанії.