Справжніх патріотів і активних громадян країни можна виростити, лише прищеплюючи любов до рідної землі,  до минувшини, зокрема розвиваючи інтерес до історії рідного краю.  Поки є небайдужі люди, не перерветься нитка духовності, що єднає минуле, сучасне й майбутнє. Тому і цікаві всім долі ентузіастів-подвижників, які бачили своє покликання у збереженні історико-культурної спадщини, у творенні специфічної аури духовності та самопізнання. Одним із тих, хто присвятив життя самовідданій праці на ниві історії й краєзнавства, став борцем проти ерозії історичної, політичної, національної, був доктор історичних наук, академік НАН України Петро Тимофійович Тронько.

Він був ідейним натхненником і головою Національної спілки краєзнавців України (1990—2011 рр.), яка цього року відзначає 90-річчя. Зокрема завдяки невтомній праці Петра Тимофійовича НСКУ стала однією з найвпливовіших національних творчих спілок у країні.  Більшість  праць науковця останніх десятиліть також має краєзнавчу тематику.

Ще на початку цього року спілка подала до Київської міськради документи та матеріали щодо найменування однієї з вулиць Києва на академіка Петра Тронька. Міська комісія з топонімії підтримала цю пропозицію. Серед інших ювілейних заходів  заплановано провести   конференції, «круглі столи», виставки, експедиції, наукові читання, лекторії,  вручення Премії імені академіка Петра Тронька НСКУ 2015 року.  Також буде встановлено погруддя П. Тронькові в м. Богодухові та меморіальну дошку на одному із приміщень Національного заповідника «Хортиця»,  відкрито меморіальну аудиторію в Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна, а також започатковано екскурсійний маршрут «Київські адреси Петра Тронька».

Національна спілка краєзнавців України протягом 2015 року надрукує важливі у спілчанській діяльності видання. Одне з найвагоміших — підручник для студентів вищих навчальних закладів «Основи краєзнавства».

Петро Тронько, вважаючи, що «історія нашої країни починається для людини з історії рідного міста, села, звідки вона пішла у життя», став патріархом українського краєзнавства, легендою національної науки. Його життєвий шлях — приклад для наслідування, а діяльність — своєрідний дороговказ на ті віхи, які й через десятки, сотні років потребуватимуть спільної копіткої праці для прийдешніх поколінь.

Олександр РЕЄНТ,
голова Національної спілки краєзнавців України,
для «Урядового кур’єра»