Розширене засідання колегії Міністерства оборони ухвалило кілька важливих і актуальних для країни рішень. Зокрема в плані підготовки командного складу до виконання завдань у сучасних бойових реаліях.

Вирішено створити комісію з питань реформування військових вишів. До 1 листопада вона підготує пропозиції з реформування системи підготовки — як військових ВНЗ, так і профільних навчальних підрозділів цивільних вишів.

Спричинено це тим, що участь в антитерористичній операції на сході України засвідчила: значна частина офіцерів не лише тактичного, а й оперативно-тактичного та оперативно-стратегічного рівня, які навчалися у вищих військових навчальних закладах, не завжди були готові своєчасно приймати необхідні вірні рішення у складних умовах.

«Аби виправити цю ситуацію, в першу чергу мала спрацювати система підготовки офіцерів — потрібно було переглянути програми навчання, розібратися з науково-педагогічним складом, зробити висновки і готувати офіцерів до подальшої діяльності», — цитує слова міністра оборони Степана Полторака прес-служба оборонного відомства.

Сьогодні міністр задоволений роботою тільки начальника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенанта Павла Ткачука, в той час як деякі керівники не відчувають загроз і необхідності реформуватися, створювати нові умови і змінювати підходи до навчання. «Звертаюсь до вас: це перший тест на відповідність займаним посадам. Ви не бачите проблем, не бачите цілісної картини — я не бачу вас на цьому місці», — однозначно сформулював завдання підлеглим Степан Полторак.

Він також виклав вимогу до підготовки офіцерів: у військових вишах викладатимуть ті, хто має досвід бойових дій. «Весь керівний склад вищих навчальних закладів має пройти через зону проведення антитерористичної операції, безпосередньо беручи участь в плануванні та веденні бойових дій. Начальниками кафедр, їхніми заступниками, старшими викладачами та викладачами мають бути тільки учасники АТО. Не може викладач, який знає, як воювати теоретично, вчити того, хто має практичний досвід», — цілком слушно наголосив міністр.

Буде заборонено й поширену практику, коли вчорашні випускники залишалися у стінах своїх закладів. Повернутися туди для подальшого проходження служби вони зможуть виключно після набуття практичного бойового досвіду у військах. А ще колегія вирішила доручити Головній інспекції позапланово перевірити окремі військові навчальні заклади та профільні відділення інших вишів.

Йшлося й про забезпечення наших вояків усім необхідним у зоні АТО. Так, у Збройних силах вперше сформовано запаси теплого одягу, які повністю закривають потреби воїнів на передовій. У війська постачаються нові види речового забезпечення, розроблені за відповідними стандартами, зокрема натовськими. Забезпечення військових частин і підрозділів у зоні АТО печами становить 99% і протягом 10 днів буде вирішено повністю. Створені запаси котельного палива, яких вистачить більш ніж на три місяці.

Говорив Степан Полторак і про проблеми у підготовці до зими. Серед них — необхідність прискорення постачання окремих видів речового майна у пункти постійної дислокації військ, недостатньо швидка робота з удосконалення структури підрозділів матеріального забезпечення тощо.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»