Так називається художньо-документальна книжка, яка щойно побачила світ у сумському видавництві «Мрія».

Її автор — власкор «Урядового кур’єра» в Сумській області заслужений журналіст України Олександр Вертіль — розповідає про життєвий і спортивний шлях видатного веслувальника на байдарці —уродженця селища Степанівка Сумського району Олександра Шапаренка.

Гроно нагород і відзнак цього спортсмена викликає повагу і захоплення. Дві золоті і срібна олімпійські медалі в Мехіко і Мюнхені (1968 та 1972 роки), семиразовий чемпіон світу і п’ятиразовий — Європи, володар 23 золотих медалей чемпіонатів СРСР,  двох нагород з іспанською пропискою: премія «За найкращі спортивні досягнення» Асоціації спортивних журналістів Іспанії (1996 рік) та «DELFOS» асоціації AMIGOS DEL DEPORTE. Входить до десятки кращих спортсменів України  ХХ століття.  

У 1972 році, коли виборов друге олімпійське золото в німецькому Мюнхені, в далекій країні Султанат Оман вийшла друком поштова марка, присвячена  рекордам сумчанина. Такої честі не був удостоєний жоден спортсмен-веслувальник світу. Марка давно стала філателістичною рідкістю і високо цінується на світовому ринку.

Почесний громадянин міста Суми (2013). Герой спортивного року-2014 у номінації «Спортивна слава України». Кавалер 5-ти державних орденів.

За участі Олександра Шапаренка та автора книжки відбулись презентації у Сумах та Білопіллі. Зокрема в обласному товаристві «Динамо», де  розпочинався спортивний шлях веслувальника, обласній науковій бібліотеці, обласному краєзнавчому музеї, Білопільській районній бібліотеці імені Олександра Олеся.

До речі, мама спортсмена Катерина Савеліївна родом з Білопілля, там вона жила на вулиці, де народився автор всесвітньовідомого вірша «Сміються-плачуть солов’ї» Олександр Олесь.

Книжка містить понад 70 світлин, які додають їй особливої ваги та історичної спортивної цінності.

Видатний спортсмен побував у Сумському машинобудівному НВО імені Фрунзе, де зустрівся з генеральним директором підприємства Олексієм Цимбалом. Саме у цьому робітничому колективі майбутній веслувальник з 1962 до 1966 року навчався і працював у 52-му модельному цеху.

Почесний гість відвідав перше місце своєї роботи, спілкувався з робітниками, які пам’ятають і шанують свого титулованого земляка.

Світлана АНТОНОВА
для «Урядового кур’єра»