ПІДГОТОВКА. Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул провів чергове засідання Міжвідомчого оперативного штабу з координації дій центральних та місцевих органів влади, Державної служби з надзвичайних ситуацій і підрозділів Міністерства оборони. Штаб був створений на завдання Президента України з метою запобігання надзвичайних ситуацій, пов’язаних з весняними паводками. Олександр Вілкул є керівником штабу.

«Глобально великої води в Україні не буде. Але є локальні ситуації, до яких потрібно готуватися. По каскаду Дніпра, в тому числі Києву, основний об’єм води, який йшов з Білорусії та Росії, ми вже пропустили. З Дунаєм ситуація складніша. Можуть бути локальні проблеми, до ліквідації яких ми готові», - сказав Олександр Вілкул під час прес-конференції.

Він зазначив, що наразі на українській ділянці Дунаю рівень води знизився на 1-5 см і продовжує знижатися. Проте, за прогнозами Гідрометцентру протягом наступних 2-х тижнів у басейні річки Дунай пройдуть короткочасні ливневі дощі. Очікується підвищення рівня води до 2-х метрів з 20-х чисел червня.

«Наразі ми вживаємо всіх превентивних заходів, щоб не було наслідків. Для недопущення підтоплень міст, сіл, підприємств задіяні близько 1200 чоловік особового складу МНС. А також 400 одиниць основної і спеціальної техніки», – сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що Штабом налагоджена взаємодія з Румунією з контролю румунською стороною проходження паводкової води з Німеччини. Таким чином, Румунія зріже пік паводку на своїй території. Це значно зменшить потік води, яка прийде до України.

«У вівторок 11 червня відбудеться виїзне засідання Міжвідомчого штабу в Одеській області в басейні ріки Дунай на найбільш вірогідних ділянках підвищення рівня води», - сказав Олександр Вілкул.

Він додав, що у посиленому режимі працює державна служба водних ресурсів, яка забезпечує спеціальний режим проходження води по річках України. Це робиться для того, щоб не допустити різкого підвищення рівня води.

 «На Дністрі, як і річках Закарпаття, рівень води переважно спадає. На даний момент у верхів’ї та середній течії Дністра він нижчий на 4 м за небезпечний рівень», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що Міжвідомчий штаб готовий до підйому рівня води в Дністрі. Вільний об'єм Дністровського водосховища наразі більше 220 млн куб. м. Цього вистачить для прийому паводкових вод у разі погіршення погодних умов.

«Таким чином, ситуація повністю під контролем Міжвідомчого штабу. Ведеться підготовка до пропуску води. Служби управління водних ресурсів постійно контролюють стан гідротехнічних споруд. Підрозділи МНС приведені до готовності для проведення повного комплексу необхідних заходів. Міжвідомчій штаб повністю готовий до таких ситуацій», – сказав Олександр Вілкул.