Про це в сьогоднішньому інтерв'ю газеті «Урядовий кур’єр» розповів голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

На запитання кореспондента «УК»: «Чи можливо, що в майбутньому солідарна система не впорається з навантаженням?», – Олексій Зарудний відповів наступне:

– Об’єктивно це так. Кожна пенсійна система, солідарна чи накопичувальна, має ризики. Натомість за розумного поєднання систем ці ризики можна нівелювати. У світі багато таких практик поєднання. Але нема єдиного сценарію. Кожна країна обирає найприйнятніший саме для неї. Стратегічно Україна оголосила про свій вибір у напрямі накопичувальної системи ще у 2003 році, та практично запровадити її поки що не вдається.

Одні фахівці кажуть, що запроваджувати накопичувальну систему передчасно, це спричинить крах солідарної, яка фінансово дуже нестабільна. Другі стверджують, що саме настав час, коли більше не можна зволікати. І саме згаданий законопроект — те законодавче підґрунтя, яке у майбутньому має забезпечити пенсіонерам виплати з обох систем, обов’язковим учасником яких він буде.

А для цього слід розробити дорожню карту дій, чіткий механізм співпраці цих двох систем, визначити конкретні строки для старту. Маємо враховувати думки фахівців, практиків, експертів. Зважити всі «за» та «проти» і врешті прийняти єдине правильне рішення. Адже нині видатки на пенсійні виплати стрімко зростають. В Україні частка пенсійних виплат у ВВП одна з найбільших у світі, а прийнятним рівнем у світовій практиці вважається 8—10% ВВП.