Днями у Монте-Карло завершила роботу 127-ма сесія Міжнародного олімпійського комітету, яка серед іншого затвердила 40 рекомендацій для подальшого розвитку олімпійського руху в світі. У ній взяли участь і українці — члени МОК: президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка та віце-президент НОК Валерій Борзов. На засіданні йшлося про стратегію розвитку олімпійського руху до 2020 року.

Зокрема, сесія МОК затвердила новий формат заявочного процесу на право проведення Олімпійських ігор, який передбачає можливість прийняття найголовнішого старту чотириріччя одразу кількома країнами, а не однією, як це було раніше. Таке рішення має на меті скорочення витрат на проведення Олімпіади та розширення кола потенційних претендентів.

Одна з рекомендацій МОК забезпечує гнучкість у визначенні видів спорту та дисциплін у програмі Ігор. Зокрема, організатори Олімпіади відтепер мають право пропонувати для включення у програму змагань ті види спорту, які їх цікавлять.

Сесія Міжнародного олімпійського комітету урегулювала кількість учасників Олімпійських ігор. Так, обмеження на літніх Іграх становлять 10 500 атлетів та 310 дисциплін, на зимовій Олімпіаді —

2 900 спортсменів, 100 дисциплін.

Одним із ключових напрямів також стало рішення про створення Олімпійського телеканалу. У найближчі 7 років на розвиток цієї інновації МОК разом із партнерами готовий витратити значні кошти. Запуск Олімпійського телеканалу уможливить ефективно популяризувати олімпійський рух і безпосередньо спортсменів у період між Олімпійськими іграми, тобто 365 днів на рік.

Серед інших рішень — проведення Юнацьких Олімпійських ігор у неолімпійський рік, починаючи з 2022 року, а також виділення 20 мільйонів доларів на антидопінгові дослідження та захист спортсменів від маніпуляцій, договірних матчів та корупції.

Додамо, що підготовці рекомендацій передував процес публічного обговорення, який тривав півроку. Рекомендації розглянули постійно діючі комісії МОК, на двох Олімпійських самітах, 126-й сесії МОК у Сочі та дводенному засіданні у швейцарському Монтре, повідомляє офіційний сайт Національного олімпійського комітету. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»