У Запорізькій області, як і в усій Україні, кримінальники останнім часом дедалі більше стали цікавитися найлегшою для них здобиччю: інвалідами і старенькими людьми, які гарантовано отримують пенсії, тобто мають гроші, але фізично не можуть дати відсіч навіть малим знахабнілим злочинцям.

Так, у Мелітополі ввечері юний правопорушник пограбував 21-річну дівчину з обмеженими можливостями. Нападником виявився 15-річний уродженець Херсонської області, що прибув до родичів на відпочинок у «медове місто». Грабіжника затримали. А напав він на інваліда з дитинства біля під’їзду її гуртожитку, вирвавши разом з кишенею куртки мобільний телефон Samsung. Поліцейські переглянули відео з прилеглих до місця пригоди закладів і встановили особу злочинця. Пояснити мотиви злочину підліток не зміг. Телефон, який він відібрав у дівчини, вилучили. Тривають слідчі дії в межах кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 186 КК України (грабіж). Санкція статті передбачає штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Ще одна резонансна подія сталася в Мелітополі — онук обікрав рідного дідуся, який надав йому притулок. Так, двічі засуджений за крадіжки 22-річний онук у будинку, в якому дозволив пожити власний дідусь, виніс із оселі систему опалення. Коли дідусь виявив це, йому стало зле: у приміщенні були голі стіни. Дільничні інспектори встановили, що онук нещодавно повернувся з сусідньої країни, де не прижився через ледарство, до Мелітополя. Та рідня була не рада його бачити, бо працювати не хотів та ще й вживав наркотики. Лише дідусь сліпо любив онука. Однак невдячний молодик спочатку продав усю побутову техніку з будинку: холодильник, пральну машинку, телевізор. А батареї опалення, які він зрізав і здав у брухт, дільничні поліції знайшли на приймальному пункті. Невдячному онукові загрожує до п’яти років тюрми.

А фахівці запорізького карного розшуку затримали молодика, який скоїв розбійний напад на 88-річного дідуся. Пенсіонер розповів, що невідомий чоловік у під’їзді будинку, в центрі міста, побив його та відібрав гроші, мобільний телефон, годинник. Нападника він побачити не встиг, бо відразу знепритомнів.

За даними начальника Жовтневого відділення поліції Запоріжжя Дмитра Клименка, зловмисником виявився 42-річний місцевий мешканець, раніше засуджений за скоєння корисливих злочинів. Його затримали згідно зі ст. 208 КПК України, і зараз вирішують питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту за розбій.

У Пологах судитимуть місцевих розбійників, один з яких, неповнолітній, катував перед пограбуванням бабусю. За даними прокурора відділу прокуратури Запорізької облпрокуратури Олеся Скрипника, торік 28 листопада о 23.30 неодноразово засуджений за умисні злочини 29-річний М. з 18-річною співмешканкою та 15-річним поплічником Н. прийшли до будинку, в якому проживали жінки 86 і 67 років. Старенькі були близькими родичками його дівчини і в цій хаті тривалий час жили разом. Одягнувши на обличчя хустини і респіратори, злочинці проникли в будинок. Дівчина перебувала «на шухері» — спостерігала, щоб їх ніхто не викрив. Зламавши замок, розбійники пробралися в будинок і почали шукати гроші. В одній з кімнат юнак помітив стареньку, прикував її на тривалий час до ліжка й став вимагати гроші. Відтак дістав з комода кухонний ніж, і потерпіла знепритомніла. У цей час старший подільник, перебуваючи в другій кімнаті з іншою потерпілою, змусив ту віддати йому 24 тисячі гривень. Потім неповнолітній перерізав телефонний дріт, замкнув двері. Фігурантів справи обвинувачують у грабежі та розбої, а дорослого — ще й у втягненні неповнолітніх у злочинну діяльність.

Поки цих нелюдів ще судять, у Токмаку за подібний злочин розбійник уже отримав термін. Він з ножем напав на літню жінку та завдав їй тяжких тілесних ушкоджень. За даними прокурора Токмацької місцевої прокуратури Андрія Бебешка, хоча засуджений свою провину не визнав, колегія суддів погодилася з принциповою позицією прокурора й засудила чоловіка на дев’ять років ув’язнення з конфіскацією майна.