За допомогою державних структур 14 тисяч переселенців зі сходу та Криму  знайшли роботу в інших регіонах України. А тепер спільно з іноземними партнерами впроваджують проект ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні».

У межах цього проекту щодо працевлаштування переселенців надійшло багато пропозицій від підприємств та організацій із різних регіонів України. За результатами трьох етапів конкурсного добору перемогли 73 організації, а це приватні компанії, комунальні установи, громадські організації. Вони створюватимуть нові робочі місця для переселенців у різних галузях діяльності, зокрема в торгівлі, галузі комп’ютерних технологій, в освіті тощо.

Цей проект реалізує ПРООН за фінансової підтримки Японії. Загалом Програма розвитку ООН надала майже два мільйони доларів. Ці кошти передбачено для створення нових робочих місць на підприємствах, їхнього устаткування і для співфінансування фонду зарплати.

— ПРООН із працевлаштування внутрішньо переміщених осіб покриває вісім регіонів України, — повідомила учасників конференції заступник постійного представника ПРООН в Україні Ініта Пауловича. — Заплановано створити 1500 робочих місць. Також наша програма спрямована на розвиток підприємництва. Очікуємо, що буде створено приблизно 4 тисячі робочих місць для інтеграції цих людей у суспільство.

Не залишилося осторонь проблеми працевлаштування вимушених переселенців і стало учасником проекту Дніпропетровське навчально-виробниче підприємство Українського товариства сліпих.

— На нашому підприємстві ми створюємо шість нових робочих місць для людей із конфліктного регіону, — розповів голова центрального правління УТОС і директор дніпропетровського підприємства для сліпих Сергій Кіт. — Уже створено два робочих місця, на яких працюють люди з Луганщини — виготовляють полімерну плитку для покриття вулиць. Адміністрація і робітничий колектив зустріли їх дружно і гостинно. Підприємство надало переселенцям  гуртожиток і забезпечило всім необхідним для проживання.