За минулих шість місяців оренда житла в Києві подорожчала відсотків на 10-20, а надалі вона, найімовірніше, зростатиме. Таку тенденцію фахівці пояснюють реакцією ринку на підвищення комунальних послуг.

Знайти вигідну пропозицію оренди дому чи квартири, продати чи купити нерухомість у Києві та області можна за допомогою порталу «Столичная недвижимость», дивіться http://100realty.ua/uk/realty_search/house/rent. Тут представлені усі сегменти цього ринку:  житло, комерційні об’єкти, заміські котеджі та земельні ділянки. Щодо оренди дому в Києві чи під Києвом, то на сайті «Столичная недвижимость» пропонується найбільша база даних об’єктів нерухомості Києва та області з фото, відеороликами, описом, віртуальними турами обраним житлом та розташуванням його на карті.

Оренда дому під Києвом нині – вигідний варіант економії. За значно меншу суму можна винайняти житло кращої якості і більшої площі. В останні роки це ще й популярний спосіб проведення відпусток серед киян: замість купувати дачу мешканці столиці воліють на місяць-другий влітку переїхати в доглянутий будиночок на природі десь біля лісу чи на мальовничому березі озера. Наявність у ньому лазні, сауни чи басейну зробить такий відпочинок ідеальним за співвідношенням ціни та якості.

Наразі попит на оренду житла в столиці продовжує зростати. Фахівці пояснюють це тим, що люди, які приїхали до Києва на заробітки, а також молоді пари через економічні негаразди нині не в змозі накопичити на придбання своєї квартири. Тому вимушені тривалий час орендувати житло. Це підтверджує і статистика продажу житла у Києві: кількість угод падає уже другий рік підряд. Натомість три чверті українців, котрі винаймають житло в столиці, надають перевагу найдешевшим квартирам економ-класу.

При цьому щастить знайти вигідні пропозиції дедалі рідше через неухильне подорожчання оренди. За даними фахівців з нерухомості, якщо ще торік за 3,5 тисячі гривень реально були підшукати непогане житло  поблизу метро, то нині така квартира обійдеться уже на тисячу гривень дорожче.

При цьому відчутно б’є по кишені наймачів житла постійне подорожчання комунальних тарифів. Якщо ще минулого року орендарі здебільшого оплачували тільки за світло, газ і воду за показниками лічильників, то зараз власники квартир переважно перекладають на їх плечі абсолютно всі рахунки, включно з послугами ЖЕКу.

А враховуючи, що з липня гаряча вода й опаленні в столиці подорожчають майже удвічі, то експерти уже прогнозують, що багатьом орендарям житла доведеться економити і шукати дешевші варіанти житла. Адже росту зарплат наразі не прогнозується.  

Семен ІВАШКО
для «Урядового кур’єра»