КРАЩИЙ ФІЛЬМ РОКУ. Француз Мішель Азанавічус отримав«Оскара» у номінації «Найкращий режисер». Його німа чорно-біла стрічка «Артист»визнана «Найкращим фільмом року» і загалом здобула 5 золотих статуеток. 

«Мені дали «Оскара». Я навіть забув свою промову. Зараз я найщасливіший режисер у світі. Дякую вам за все. Дякую Академії. Дякую вам усім,» – сказав режисер. 

Виконавець ролі артиста Жан Дюжардан став «Найкращим актором». У битві за цей титул він переміг Бреда Пітта, Джорджа Клуні та Ґарі Олдмена.

«Дякую вам. Я люблю вашу країну. Якби Джордж Валентайн міг говорити, він би сказав: О, яка геніальна перемога! Чудово! Дякую, я люблю вас,» – каже Жан Дюжарден, який став виконавцем головної ролі у переможній стрічці. 

Ще два «Оскара» стрічка здобула у номінаціях «Найкращий оригінальний саундтрек» та «Найкращий дизайн костюмів». Стилізований під 20-ті роки фільм розповідає про завершення ери німого кіно.

«Найкращою акторкою», за версією американської кіноакадемії, стала Меріл Стріп. Журі сподобалася її гра у фільмі «Залізна леді».

Оскара» за виконання «Найкращої ролі другого плану» здобув 82-річний актор Крістофер Пламмер. 

Нагороду в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» отримала стрічка іранського режисера Асгара Фархаді «Розлучення».

Колекцію з 5 технічних «Оскарів», серед яких «Найкращі спецефекти», зібрав фільм Мартіна Скорсезе, що в українському прокаті вийшов під назвою «Володар часу». 

Copyright © 2012 euronews