Запровадження з 1 січня 2016 року паспорта громадянина України у формі пластикової (ідентифікаційної) картки — це революційний крок для держави, останнє «прощавай» Радянському Союзу. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час перебування на Державному підприємстві «Поліграфічний комбінат «Україна», де він ознайомився з процесом виробництва бланків внутрішнього паспорта нового зразка.

Таке нововведення здійснюватиметься в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС та заходів з євроінтеграції. Та й план дій щодо безвізового режиму передбачає заходи з виготовлення і переведення від пострадянської до європейської системи ідентифікації особи.

Такі посвідчення особи важливі й для посилення національної безпеки. Ідентифікаційну картку громадянина України буде майже неможливо підробити. Петро Порошенко запевнив, що собівартість документа буде доступною — 100-160 гривень без ПДВ.

На маленькому шматочку пластику вміститься вся важлива інформація про людину. Фото УНIAН

Окрім паспортних даних картка-документ міститиме й іншу інформацію про громадянина, зокрема ідентифікаційний номер, податкову історію, медичні дані. Однак Верховна Рада ще має ухвалити рішення про розширення меж використання карток. У новому паспорті інформацію дублюватимуть українською і англійською мовами. А Поліграфкомбінат «Україна» забезпечить Державну міграційну службу необхідною кількістю карток — до 45 тисяч на добу.

Глава держави підтримав петицію щодо позбавлення громадянства України за сепаратизм. Утім, це потребує внесення змін до законодавства.

Відповідь Петра Порошенка на електронну петицію № 22/001799-еп «Про позбавлення громадянства осіб за сепаратизм», розміщену на веб-сайті офіційного інтернет-представництва Президента 02.09.2015 року громадянином І. М. Лазавенком, цитує департамент Адміністрації Президента: «Дякую за активну громадянську позицію і поділяю думки щодо невідворотності суворого покарання осіб, які вчиняють злочини проти основ національної безпеки держави. Норми Конституції України і нормативно-правових актів у сфері громадянства грунтуються на принципах і приписах загальновизнаних міжнародних документів, зокрема таких, як Загальна декларація прав людини, Європейська конвенція про громадянство, Конвенція про скорочення безгромадянства.

Аналіз чинного законодавства у сфері громадянства та Кримінального кодексу України наразі свідчить про відсутність правових підстав для позбавлення громадянства за вчинення посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»