Сьогодні о 9-ій ранку в Національному університеті «Острозька академія» стартує безпрецедентна акція: аж до 9 березня тут безперервно читатимуть поезії Тараса Шевченка.

У такий спосіб в академії вирішили відзначити 200-річчя генія та одночасно встановити новий світовий рекорд. Так-так, саме світовий: акція попередньо погоджена з адміністрацією книги рекордів Гіннеса та номінована на новий світовий рекорд «Найдовший естафетний марафон читання».

— Участь у марафоні візьмуть не лише наші спудеї та викладачі, ми також запросили до академії культурних, громадських діячів, представників засобів масової інформації і, звісно ж, політиків, — каже ректор академії Герой України Ігор Пасічник. — Бо переконані: Тарас Шевченко — саме та постать, яка може і повинна об’єднати українців. І саме таке єднання, про що мріяв наш геній, стане найкращим втіленням його заповідей.

До слова, Острозька академія вже двічі представлена в книзі рекордів України. Перший рекорд — на найбільше письмове вшанування історії української пісні (2011 рік), в якому взяло участь 770 осіб. Серед них — народна артистка Герой України Ніна Матвієнко.

Далі був всеукраїнський рекорд «Поетичний марафон на основі творчості Тараса Шевченка», до встановлення якого торік долучилося 2100 учасників. За один день — День народження академії — вони прочитали максимальну кількість поезій Кобзаря. До поетичної естафети долучилися й учасники обмінної програми «Канада.Світ.Молодь».

Тобто, своєрідний Шевченків «майстер-клас» академія вже пройшла: тож розрахувавши сили, замахнулася вже на світовий рекорд. Хто з відомих людей візьме участь у його встановленні, організатори поки що тримають у таємниці, зберігають інтригу й щодо прогнозованої кількості учасників.