Досі закарпатським румунам, багато з яких навчаються, ведуть бізнес, мають родичів у Румунії, доводилося вирушати по візи для перетину кордону до Чернівців, де діє румунське Генеральне консульство. Відтепер їздити по візові послуги вони зможуть не так далеко, адже ще одне консульство Румунії відкрилося в селищі Солотвино Тячівського району. Це стало чудовою новиною для місцевих жителів, оскільки лише в Тячівському і сусідньому Рахівському районах понад 30 тисяч етнічних румунів.

В урочистому відкритті консульства взяли участь міністри закордонних справ України та Румунії Павло Клімкін і Лазер Коменеску, генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован, голови Закарпатської обласної держадміністрації Геннадій Москаль, Тячівської районної — Василь Дем’янчук. У виступі під час урочистостей Геннадій Москаль зазначив, що відкриття консульства відкриває шлях пожвавленню економічної та культурної співпраці прикордонних регіонів двох країн і забезпечить стабільність їхніх відносин.

Мостом через Тису, який з’єднує Україну й Румунію, крокує закарпатська делегація. Фото надане автором

Павло Клімкін і Лазер Коменеску поклали квіти до пам’ятника князеві Штефану чел Маре в центрі Солотвина і зустрілися з громадськістю. Керівники зовнішньополітичних відомств підписали двосторонню угоду про скасування оплати національної візи для жителів п’ятдесятикілометрової прикордонної зони. Міністри обговорили також питання транскордонної та регіональної співпраці, розв’язання освітніх проблем української національної меншини в Румунії та румунської в Україні. Йшлося й про поліпшення інфраструктури пункту переходу міждержавного кордону біля Солотвина, а також будівництво нового мосту через Тису.