Кілька рясних дощів на Чернігівщині відкрили сезон «полювання» на … грибників. Так у Борзнянському районі мати з сином набрали підозрілих на вигляд маслюків. На зауваження сусідів, що з цього не вийде доброї страви, жінка відмахнулася. Перевірю, мовляв, за допомогою цибулини. Побуріє, якщо є отруйні.

Ця процедура залишається популярною серед населення, хоча підводила не раз. Адже зміну забарвлення викликає фермент, котрий може бути і в їстівних грибах. А неїстівні можуть ніяк не проявитися. Зате після трапези з’являється повний набір симптомів отруєння грибами.

Друга розповсюджена помилка при перших ознаках нездужання — саме минеться. Не минулося. Самопочуття матері з сином погіршувалося, і врешті  їм стало так зле, що обоє потрапили в лікарню. Наступного дня жінка померла, для здоров’я молодого чоловіка нині загрози немає.

За останні півмісяця в області зафіксовано півдесятка випадків отруєння дикоростучими грибами. Смертельний випадок один.

Працівники управління ДСНС у Чернігівській області в черговий раз застерегли любителів тихого полювання, що зображені у різних довідниках гриби не завжди відповідають дійсності. Усі сумнівні екземпляри слід викидати. Значна кількість грибів, що досі вважали їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх кілька днів підряд, то можна отруїтися. Гриби слід термічно обробляти в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці їх слід прокип'ятити 7—10 хвилин у воді, після чого відвар злити. Лише після цього можна варити або смажити.