ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Для удосконалення реформування первинної медико-санітарної допомоги МОЗ розробило методику розрахунків ресурсів, сказав під час проведення відеоконференції з представниками профільних підрозділів областей, яка відбулася в Будинку уряду, начальник управління реформ медичної допомоги МОЗ Костянтин Надутий.

— Дуже важливо, щоб розрахунки потреб були сплановані ретельно. Тобто точно знати, скільки потрібно коштів на обладнання, організацію інфраструктури, заробітну плату медичним працівникам. Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, визначено 96 параметрів, за якими можна відслідковувати динаміку розвитку первинної медико-санітарної допомоги. Наказ вийшов у листопаді торік, а вже в лютому ми мали аналіз ситуації за регіонами. Ми побачили чимало проблем, які потрібно розв’язати, — зазначив він.

За словами чиновника, основні завдання, які виконували у ході реформування медичної галузі протягом минулого року, були спрямовані на завершення структурного оформлення первинної ланки медичної допомоги населенню: створення мережі з її кадровим укомплектуванням та матеріально-технічним оснащенням, забезпечення реалізації права пацієнтів на вільний вибір лікаря первинної ланки, розвиток та запровадження нових медичних технологій. Зокрема, в пілотних регіонах у повному обсязі здійснено структурну реорганізацію рівня первинної медичної допомоги і створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Спостерігаються позитивні тенденції у структурі медичних послуг щодо зниження показників госпіталізації, викликів швидкої, консультацій спеціалістів. Зростає кількість відвідувань пацієнтів із профілактичною метою.

Учасники відеоконференції також обговорили порядок створення консультативно-діагностичних центрів, правила користування денними стаціонарами, умови отримання ліцензії на закупівлю і збереження лікувальних наркотичних препаратів.

— Новими правилами передбачено лібералізацію обігу наркотичних препаратів, які використовують для лікування. Відтепер хворий, який потребує цих ліків, має право зберігати їх вдома протягом 15 діб, — зазначив Костянтин Надутий.

Крім того, нормативи встановлюють право пацієнта обирати лікаря первинної ланки і міняти його в разі потреби.