ЧЛЕНСТВО. Голосування щодо статусу Палестини в ЮНЕСКО пройде в понеділок під час Генеральної конференції – головного керівного органу ЮНЕСКО, яка проходить з 25 жовтня до 10 листопада, передає УКРІНФОРМ з посиланням на AFP.

«Голосування відбудеться в понеділок, але коли саме поки невідомо. На понеділок також запланований виступ міністра закордонних справ Палестини Ріяда Аль-Малікі», зазначає джерело AFP в ЮНЕСКО.

На початку жовтня Виконавча рада ЮНЕСКО проголосувала 40 голосами з 58 «за» підвищення статусу Палестини з держави-спостерігача до повноправного члена організації. В понеділок рішення винесуть 193 держави-члени організації – учасники Генеральної конференції. Палестина стане членом ЮНЕСКО, якщо її прагнення підтримають дві третини голосуючих.

Суперечливість ситуації полягає в тому, що проти вступу Палестини до ЮНЕСКО виступають США. Вашингтон загрожує припиненням фінансування ЮНЕСКО у разі прийняття Палестини (американські кошти становлять 22% бюджету). США також проти вступу країни до ООН, куди Палестина звернулася із заявкою про вступ 23 вересня цього року.