Творча інтелігенція Лубен, що на Полтавщині,  пошанувала пам’ять свого земляка — відомого українського художника Василя Семенюти, якому днями виповнилося б дев’яносто років. На фасаді будинку, в якому розміщено  міську галерею образотворчого мистецтва, урочисто відкрили меморіальну дошку майстрові  пензля (автори — художник Володимир Мірошниченко і молодший брат Василя Івановича архітектор Володимир Семенюта).

Живописець хоч і народився на Сумщині, однак усе життя прожив у Лубнах і вважав Полтавщину своєю малою батьківщиною. А тому кожне полотно художника — то палке освідчення в любові до Посулля, його чарівної природи. Він був наділений особливим талантом помічати величне й неповторне у, здавалося б, непоказних, звичайних краєвидах. У веселому потічку, що жебонить поміж смарагдових берегів, у могутніх дубах-дідуганах, у кучерявих вербах, що їхні зачіски скуйовдив вітер-розбишака.  Сільська вулиця з білолицими хатинами  на його картинах  може слугувати чудовим зразком для театральних декорацій.

Майстер залишив по собі величезну творчу спадщину. Окрім пейзажів, натюрмортів, портретів — пам’ятники та пам’ятні знаки, що їх у Лубнах встановлено до двох десятків. Мав він велику втіху від роботи з деревом. Містянам добре відомі  скульптура з верби Богдана Хмельницького,  погруддя  Володимира  Короленка, барельєф Миколи Гоголя.

Свій талант художник щедро вкладав у дитячі серця, навчаючи їх майстерності відтворювати навколишній світ з допомогою пензля та фарб спочатку в заснованій ним Лубенській художній студії, а згодом і у відкритій за його ініціативи дитячій художній школі. Ще з юнацьких років Василь Семенюта збирав картини колег по пензлю, сподіваючись у майбутньому розмістити їх у музеї. З часом мрія таки здійснилася — за його активної участі в Лубнах відкрили галерею образотворчого мистецтва.

Утім перелік справ, які за життя встиг здійснити живописець, педагог, громадський діяч був би неповним без «Лубенської художньої весни» — республіканських художніх виставок,  де презентували свої доробки живописці з усієї України. На жаль, відколи не стало Василя Семенюти, вони лишилися тільки в споминах лубенців.  Під час урочистого відкриття меморіальної дошки прозвучала обіцянка  керівників місцевої влади щодо відновлення в Лубнах цієї культурологічної імпрези.

 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»