29 червня 2021 року пішов у засвіти заслужений єкономіст України, колишній міністр фінансів України КОВАЛЕНКО Олександр Миколайович. Він народився 9 травня 1935 року у селі Новолюбимівка Токмацького району Запорізької області в селянській сім’ї. Освіта вища. 1964 року закінчив Одеський кредитно-економічний інститут.

За 25 років роботи у фінансовій системі О.М. Коваленко завдяки своїм організаторським здібностям, цілеспрямованості, сумлінному і відповідальному ставленню до праці пройшов трудовий шлях від інспектора районної інспекції Держстраху до керівника вищого рівня — міністра фінансів.

Після закінчення військово-авіаційного училища та служби в авіаційних частинах Радянської Армії (1953—1958) О.М. Коваленко працював у Запорізькій області інспектором, старшим інспектором Токмацької районної інспекції Держстраху, два роки (1965—1967) — завідувачем Приморського райфінвідділу. Вісім років був на партійній роботі, у тому числі інструктором планових і фінансових органів ЦК Компартії України.Протягом десяти років (1976—1986) обіймав посаду начальника Черкаського обласного фінансового управління.

Як компетентного керівника і професіонала у фінансовій справі О.М. Коваленка у липні 1986 року призначено заступником міністра фінансів, у квітні 1987-го — першим заступником міністра, а з серпня 1990 року — міністром фінансів України. На всіх посадах він приділяв велику увагу вдосконаленню економічної і контрольної роботи фінансових органів республіки, спрямовував зусилля на зміцнення економіки і фінансів України, забезпечення виконання рішень уряду, завдань щодо розвитку галузей народного господарства.

О.М. Коваленко проводив значну громадську роботу: неодноразово обирався депутатом Приморської районної ради Запорізької області, депутатом і членом виконкому Черкаської обласної ради, головою ревізійної комісії обласної партійної організації. Брав активну участь у діяльності Українського товариства дружби і культурних зв’язків із зарубіжними країнами.

У жовтні 1991 року О.М. Коваленко був звільнений з посади міністра у зв’язку із погіршенням стану здоров’я. Його заслуги у багаторічній фінансовій діяльності відзначено орденом «Знак Пошани» та двома медалями.

З листопада 1991 року О.М. Коваленко працював на керівних посадах у банківській сфері. П’ять років (1992—1996) був головою Правління Акціонерного банку «Україна», два роки (1997—1998) — заступником голови цього ж банку.

Кабінет Міністрів України висловлює щирі співчуття рідним та близьким Коваленко Олександра Миколайовича.