З нагоди 200-річчя Кобзаря пам’ятник йому встановлять біля гімназії, названої іменем українського генія, в російському місті Астрахань. Це буде подарунок від Рівненщини, з якою Астраханський край має угоду про співпрацю.

— Тарас Шевченко жив в Астрахані, коли повернувся з багаторічного заслання. Згодом в одному з будинків збирався гурток шанувальників його творчості. Про все це ми дізналися, побувавши в Астраханському краї, — розповів голова облдержадміністрації Василь Берташ. — Донині в Астрахані збереглася будівля, де 1857 року зупинявся поет. У 1989 році там встановили пам’ятну дошку з барельєфом Шевченка. Але ми вирішили, що 200-річчя Кобзаря — добра нагода увічнити його ім’я на російській землі. До речі, на виготовлення монумента залучаємо тільки спонсорські кошти.

До ювілейної дати ще два пам’ятники Шевченкові відкриють і на Рівненщині, їх встановлять у Рокитнівському та Здолбунівському районах. Загалом же в області налічується 33 пам’ятники та 4 меморіальні дошки поетові.

— Тарас Шевченко  бував  на Рівненщині під час подорожі 1846 року. Зупинявся в Корці, Острозі, Дубні, Пляшевій та Вербі, —  каже директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. — Дослідники стверджують, що після того, як поет написав «Заповіт», він переживав творчу кризу, а мандрівка нашим краєм знову надихнула його. Про ці місця він згадував у своїх творах.

У яких саме, йтиметься в публіцистичній книжці Петра Кралюка «Волинський Кобзар», яку нині готують до друку. На Рівненщині побачать світ ще дві тематичні книжки: збірка творів та краєзнавчих матеріалів Євгена Шморгуна «Шевченкові верстви» і раритетне факсимільне видання творів Тараса Шевченка «Кобзар», який вийшов друком у Празі 1876 року.

І хоч більшість запланованих заходів відбудеться 9 березня, Рівненщина розпочала свою Шевченкіану вже нині. Першими її учасниками стали учні обласного центру, для яких стартувала поетична естафета: декламатори однієї школи передають Тарасове слово одноліткам з іншого навчального закладу. 

Ще однією родзинкою святкування на Рівненщині стане виставка вишитих портретів Тараса Шевченка — експозицію планують облаштувати у центрі міста, на майдані Незалежності.