Кошторис пісенного конкурсу Євробачення в Україні у травні 2005 року становив близько 120 мільйонів гривень (близько 23 мільйонів доларів). Про це ВВС Україна розповів відповідальний за організацію конкурсу, екс-президент національної телекомпанії Тарас Стецьків.

У 2005 році пісенний конкурс Євробачення проходив у столичному Палаці спорту, а пана Стецьківа призначили відповідальним за його організацію після Помаранчевої революції взимку 2005 року.

Ідею з Олімпійським відкидаємо – нам це не дозволять, бо є суворі вимоги телевізійного формату, щоб було крите приміщення

«Було три джерела надання коштів: державний бюджет виділив 68 мільйонів гривень, кілька мільйонів євро дала Європейська мовна спілка, а решту надали переважно українські спонсори. Сумарний бюджет становив близько 120 мільйонів гривень», — зауважив пан Стецьків.

За тодішнім курсом 5,25 гривень за долар це було близько 23 мільйонів доларів. Невикористаними тоді лишились близько 10 мільйонів гривень.

Пан Стецьків вважає, що організувати конкурс нині можна за такі ж гроші, але передбачає, що бюджет буде більшим.

Де проводити?

За словами пана Стецьківа, найголовніше швидко обрати місто та місце проведення конкурсу, щоб добре підготуватись. Це рішення має схвалити Кабінет Міністрів.

«Теоретично конкурс можна знову провести в Палаці спорту, адже кращих місць у нас не багато», — вважає пан Стецьків, зауважуючи, що краще не повторюватись.

У 2005 році, за його словами, можливим сприятливим місцем проведення був виставковий центр на станції метро Лівобережна.

«Ідея з "Олімпійським" не підходить – нам це не дозволять, бо є суворі вимоги телевізійного формату, щоби було крите приміщення", - стверджує пан Стецьків, реагуючи на відповідну ідею мера Києва Віталія Кличка.

Київ готовий до проведення Євробачення. Дискусії щодо інших міст не мають під собою підстав, оскільки Київ найбільш підготовлене місто для проведення таких значимих заходів

«Київ готовий до проведення Євробачення. Дискусії щодо інших міст не мають під собою підстав, оскільки Київ найбільш підготовлене місто для проведення таких значимих заходів», — заявив мер столиці.

Натомість на думку колишнього організатора конкурсу, можливо розглянути інші міста для проведення — Харків, Дніпропетровськ та Одесу, де «будували великі арени і мають бути майданчики».

За вимогами конкурсу, арена має вміщувати щонайменше дві тисячі глядачів і бути придатною для організації специфічної телетрансляції.

Тарас Стецьків вказує, що у його рідному Львові підходящих арен точно немає.

Раніше представники влади Одеси та Дніпропетровська заявляли про змогу прийняти конкурс, з такою ініціативою виступав і мер Львова.