ЦІНОУТВОРЕННЯ. У засобах масової інформації з’явилася інформація про те, що у зв’язку з введенням податку на додану вартість ціни на презервативи та деякі вироби гігієнічного призначення зростуть. Однак, за прогнозами фахівців медичної галузі, ситуація матиме зовсім інший розвиток. Справа в тому,  що імпортери, які ввозять контрацептиви в Україну, роблять це за значно завищеними цінами.

Середня відпускна ціна виробника на подібну продукцію — 0,2 долара США за упаковку, а вітчизняні підприємці, котрі працюють на цьому ринку, реалізують презервативи з підвищенням ціни практично на 1000%, тобто вже по ціні 2 долари за упаковку. Подібна ситуація і з памперсами — хоча націнка тут не така велика.

Тож запровадження ПДВ на презервативи аж ніяк не має зашкодити споживачеві. По-перше, імпортери без шкоди для свого бізнесу можуть внести 20-відсотковий податок до своїх витрат. По-друге, прогнозується, що з метою мінімізації виплати ПДВ постачальники контрацепції обов’язково знизять ціну реалізації кондомів на українському ринку, зазначає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів. Слід зазначити, що ПДВ на презервативи є практично у всіх країнах світу. Крім того, подібні вироби ніколи не купувалися за кошти державного бюджету.