АЕС. Народні збори (парламент) Болгарії ухвалили рішення про схвалення дій уряду з припинення будівництва нової АЕС «Белене». 

«За» проголосувало 120 депутатів від правлячої партії ГЕРБ, Союзу демократичних сил і незалежні депутати. «Проти» були 42 депутати від фракцій лівої «Коаліції за Болгарію» і націоналістичної партії «Атака», один – утримався, передає УКРІНФОРМ.

«АЕС «Белене» – одна велика брехня і балканський трюк. Цей трюк розкусили в Європі, тому ми і не можемо знайти стратегічного інвестора для будівництва. Тепер побудуємо сьомий реактор на діючій АЕС «Козлодуй». На це піде 5-7 років, а АЕС «Белене» країна будує 33 роки. На цьому фоні 5-6 років – ніщо», – заявив у парламенті прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

Протилежної думки притримується лідер Болгарської соціалістичної партії (БСП) Сергій Станішев, колишній уряд якого підписав договір з Росією про будівництво другої атомної електростанції в країні. «Цей проект був добре продуманий, економічно обгрунтований і відповідає болгарським інтересам. Зараз же майбутнє болгарської атомної енергетики є під серйозним ризиком. Болгарія вимушена буде імпортувати електрику. Ми наполягаємо, щоб болгарське суспільство висловилося з цього питання», – заявив лідер БСП.

Раніше прем'єр-міністр країни Бойко Борисов заявив, що на майданчику АЕС «Белене» було вирішено створити теплоелектростанцію на газовому паливі.

« АЕС «Белене» – недобудована атомна електростанція на березі річки Дунай на півночі Болгарії (неподалік кордону з Румунією). Станція призначалася для заміщення потужностей АЕС «Козлодуй», що виводяться з експлуатації. Будівництво станції було зупинено в 1990 році через труднощі з фінансуванням і протести населення. У 2005 році був оголошений тендер на будівництво АЕС «Белене», переможцем якого стало російське ЗАТ «Атомстройэкспорт». Угоду про спорудження АЕС було підписано 29 листопада 2006 року.

Одна з найбільшої в Східній Європі АЕС «Козлодуй» була побудована в 1974 році. 1 січня 2007 року Болгарія в рамках виконання вимог, необхідних для вступу країни в Євросоюз, закрила 3-й і 4-й блоки станції (1-й і 2-й були закриті раніше). У цей час працюють два реактори, що залишилися, які були модернізовані за участю українських фахівців.