350 зареєстрованих у Верховній Раді народних депутатів дали змогу Голові парламенту оголосити про старт роботи позачергового засідання. Опівдні до сесійної зали прийшли й урядовці. Цього дня заслуховували головні критерії розвитку та економіки країни, прописані в проектах Державного бюджету України на 2016 рік та Податкового кодексу. Про основні засади, інформацію про які суспільство поінформували раніше, доповідала міністр фінансів Наталія Яресько.

Заходу передувала нарада Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з головами фракцій від парламентської більшості. Сторони домовилися присвятити цей день обговоренню важливих для країни документів, заслухати їх, а вже опісля опрацьовувати кожну зі статей документів окремо, аби віднайти конструктивний компроміс ще до завершення 2015 року.

Володимир Гройсман доніс до присутніх інформацію про те, що державні рішення мають бути якісними й професійними. «Маємо досить стислі терміни для ухвалення держбюджету, багато думок щодо супутніх законів, передовсім Податкового кодексу, але, думаю, ми усвідомлюємо, перед якими ризиками стоїть країна, якщо ми не ухвалимо цих рішень», — задав тон засіданню Голова Верховної Ради, додавши, що йдеться про виконання Україною соціального контракту перед народом, збереження можливостей для розвитку малого та середнього бізнесу, закріплення процесів децентралізації.

Володимир Гройсман закликав присутніх у залі парламентаріїв розглянути можливість корегування чинного Податкового кодексу, щоб збалансувати державний бюджет на 2016 рік. «Це має бути спільний продукт уряду й Верховної Ради, який стимулюватиме розвиток національної економіки», — переконаний він.

Цього дня парламентарії створили робочу групу із фахових представників фракцій та уряду. Вже наступного пленарного тижня вони планують ухвалити консенсусні рішення.

Перед процесом представлення проектів Бюджетного та Податкового кодексів слово взяв Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він наголосив, що ідеальних бюджетів немає і не буде. Водночас сподівається, що кошторис виявиться ефективним і справедливим, якщо ВР доопрацює разом із урядовцями до наступного четверга бюджетні й податкові зміни. «Пройдемося по кожній статті доходів і витрат та ухвалимо до кінця року бюджет. Ми маємо базові бюджетні параметри. Наше завдання — забезпечити соціальну справедливість і підвищити соціальні стандарти на 12%. Уперше пропонується скомпенсувати через підвищення соцстандартів зростання цін на 2016 рік», — зауважив Прем’єр. До речі, проект Держбюджету на 2016 рік формуватиметься на основі старого Податкового кодексу.

Уряд також високо цінує шестимісячну роботу з підготовки нових податкових ставок та нової редакції Податкового кодексу. Арсеній Яценюк запропонував народним обранцям з 1 січня 2016 року запровадити нові ставки податків і внести зміни до чинного Податкового кодексу.

Нову ж редакцію розробленого урядом Податкового кодексу слід ухвалити в першому читанні. «Верховна Рада та Кабінет Міністрів мають доопрацювати урядовий проект змін і не запроваджувати його з 1 лютого, а вже після обговорення та сприйняття бізнесом податкових змін ввести його в дію протягом наступного року, — означив позицію Прем’єр. — Ми можемо мати різне бачення розвитку країни. Але, переконаний, у нас мета одна: розвиток економіки, створення робочих місць, забезпечення соціальної справедливості та поступового економічного зростання».