Міжурядову українсько-японську угоду про надання нашій країні позики на політику розвитку для здійснення економічних реформ (Economic Reform Development Policy Loan) підписали Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та посол Японії в Україні Шігекі Сумі. Згідно з документом, уряд Японії надає фінансову допомогу Україні в сумі 36,969 мільярда японських єн (близько 300 мільйонів доларів США) як співфінансування спільного зі Світовим банком проекту «Друга позика на політику розвитку» (DPL-II).

Арсеній Яценюк висловив вдячність уряду Японії за надання цієї фінансової підтримки, зазначивши, що кредит надають терміном на 20 років із шестирічним пільговим періодом і ставкою менш ніж 1% на рік. Кошти надають тому, що Україна повністю виконує програму співпраці з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та іншими міжнародними кредиторами.

«Умова надання подальшої підтримки Україні — насамперед перебування України у програмі з Міжнародним валютним фондом, яка повністю і цілком відповідає програмі дій уряду та коаліційній угоді», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Останнім часом наша країна демонструвала політичну волю до справжніх реформ, які високо оцінили її міжнародні партнери і країни «Великої сімки», де Японія головуватиме наступного року.

Прем’єр укотре висловив переконання, що ухвалення нового бюджету та нової податкової системи повинні відбуватися синхронно. І уряд готовий до предметного обговорення з Верховною Радою для невідкладного ухвалення цих базових законопроектів.