Члени Міжвідомчої комісії з питань національно-патріотичного виховання представили до уваги керівників громадських молодіжних і дитячих організацій проект концепції Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на 2016—2020 роки. У Будинку уряду всі вони мали змогу подискутувати, внести пропозиції та обговорити перспективу створення національного агентства. На цей захід прийшов і український дисидент, правозахисник та політичний діяч Левко Лук’яненко.

Йому міністр молоді та спорту Ігор Жданов вручив подяку від відомства за вагомий внесок у національно-патріотичне виховання молоді. «Історія вашого життя — це яскравий приклад для того, щоб основні засади національно-патріотичного виховання було засновано на житті славетних особистостей, героїв своєї країни, як Левко Григорович Лук’яненко й інші, які поклали життя за Україну», — звернувся до поважного гостя міністр.

А у вступному слові перед стартом роботи заходу він наголосив, що національно-патріотичне виховання — частина безпеки і обороноздатності країни. «Внаслідок тривалого нехтування цього аспекту ми спостерігаємо в українському суспільстві чимало негативних явищ, про які всі знаємо. Це проблеми загальнодержавного рівня, які можна подолати тільки у взаємодії влади на різних рівнях із громадянським суспільством», — цитує його слова прес-служба Мінмолодьспорту.

У ході заходу брали слово заступник міністра Сергій Митрофанський та начальник відділу національно-патріотичного виховання цього відомства Микола Ляхович. Вони доповіли про завершальний етап роботи над проектом концепції Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на 2016—2020 роки.

Заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова презентувала напрацювання комунікаційної кампанії національно-патріотичного виховання. Вона наголосила, що перший етап спрямовуватиметься на національні скаутські організації.

Під час обговорення концепції представники громадських організацій наголосили на необхідності створення окремого органу — Національної агенції з питань національно-патріотичного виховання.

Більшість із присутніх у залі представників громадських організацій порушили питання патріотичного виховання у військових навчальних закладах.

Наступне засідання міжвідомчої комісії заплановано на грудень 2015 року. За сценарієм Ігоря Жданова, на наступному заході пропозицію щодо створення національного агентства розглядатимуть уже докладно. За місяць громадськість матиме чіткі дані про стан патріотичного виховання у військових навчальних закладах.

До речі, Міжвідомчу комісію з питань національно-патріотичного виховання створено постановою Кабінету Міністрів, вона тимчасовий дорадчий орган для відродження та впровадження національно-патріотичного виховання. Організацію роботи здійснює Міністерство молоді та спорту. Її очолює віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко. До складу комісії входять заступник міністра освіти і науки, представники інших міністерств та відомств, підприємств, установ та організацій, а також представники козацьких і громадських організацій патріотичного спрямування.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»